A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű kommunista gerillaszervezet megölte két fontos túszát, egy megyei kormányzót és egy volt védelmi minisztert.

Antioquia megye kormányzója, Guillermo Gaviria és tanácsadója, Gilberto Echeverry holttestét a Bogotától 280 kilométernyire északnyugatra lévő Urrao községben találták meg - közölte a bogotái elnöki hivatal hétfőn, hozzátéve, hogy akkor lőhették agyon őket, amikor a légierő gépei a térség fölött szálltak.

A gerillák kivégeztek nyolc olyan katonát is, akit Gaviriával és Echeverryvel együtt raboltak el még tavaly április 21-én. A kormányzó és az ex-miniszter egy békemenetben vett részt az antioquiai megyeszékhely, Medellín mellett, amikor túszul ejtették őket.

Ezzel a gyilkossággal könnyen kútba eshet a tervezett fogolycsere, amelyet a kormány hónapok óta tanulmányozott. Ennek keretében a FARC négyszáz börtönben sínylődő tagjának elengedését követelte, cserében az általa fogva tartott nyolcszáz túsz, köztük Ingrid Betancourt környezetvédő politikusnő, egy másik volt miniszter, 16 képviselő, 47 helyi katonatiszt és 3 amerikai polgár szabadságáért. Egyes túszok öt éve vannak a gerillák hatalmában, Betancourt több mint egy esztendeje.