Perelnek a brit rendőrök a Tetra-rádiók miatt

Perre készülnek a nagy-britanniai Lancashire grófság rendőrei, mert szerintük súlyos egészségkárosodást okozott nekik a nemrég bevezetett Tetra rádiórendszer.

A The Daily Telegraph keddi híre szerint a rendőrök egészsor, idegrendszeri jellegű betegségtünetet tulajdonítanak a Lancashire-ben két éve meghonosított Tetra-rádiók hatásának, és jogi képviselőikkel tárgyalnak az esetleges kártérítési perek lehetőségéről. Egy idézett felmérés szerint a térségben 177 rendőr jelezte, hogy a Tetra-rendszer bevezetése óta egészségügyi problémái vannak.

A brit belügyminisztérium jó ideje szorgalmazza a rádiórendszer elterjesztését a rendőrségnél, de a panaszok miatt kénytelen volt független vizsgálatot kérni az ügyben. A rendőrök képviselője a konzervatív brit lapnak azt mondta: a tárca megígérte, hogy ha bebizonyosodik az egészségkárosító hatás, akkor eláll a rendszer meghonosításától.

Az Oxfordi Egyetem szakértője szerint azonban a Tetra-rádiók által kibocsátott mikrohullámú sugárzás az ezredrésze annak, amennyit egy mobiltelefon kibocsát.

A kormány 2005-re tervezi a Tetra-rendszer elterjesztését Angliában és Walesben.