SARS: az idős betegek fele meghal

A korábbi becslésekkel ellentétben, a legújabb adatok szerint a 60 éven felüli SARS-betegeknek akár több mint a fele is meghalhat. Kínában még mindig nem tetőzött a betegség, Peking körzetében az elmúlt egy hétben megduplázódott a megbetegedések száma.

A súlyos akut légúti szindrómát (SARS) okozó vírus sokkal nagyobb pusztítást végez az idős fertőzöttek között a korábban véltnél; az új becslések szerint a 60 éven felüli SARS-betegeknek akár több mint a fele is meghalhat - áll az egyik vezető brit orvosi folyóirat legújabb tanulmányában. A The Lancet szerdai számában közölt, brit és hongkongi szakértők által végzett felmérés szerint a járvány ismertté válása után eltelt első kilenc hét adatai azt mutatják, hogy az idős fertőzöttek 35-52 százaléka - átlagosan 43,3 százaléka - hal bele a betegségbe; a fiatalabb korosztályok halálozási mutatója 13,2 százalékos.

Egy másik statisztikai módszer átlagosan 55 százalékos halálozási arányt mutatott ki a 60 éven felüli megbetegedettek között; a fiatalabb fertőzöttek közül e statisztika szerint átlagosan 6,8 százalék hal meg - áll a londoni Imperial College, valamint két hongkongi egyetem és a hongkongi egészségügyi szolgálat szakemberei által jegyzett tanulmányban, amely az első nyilvános járványtani elemzése a nemrég felbukkant SARS-vírusnak. A korábbi becslések még 5 százalékra tették a betegek átfogó halálozási arányát.

Az Egészségügyi Világszervezet kedden közölte, hogy néhány ázsiai országgal ellentétben Kínában még mindig nem tetőzött a betegség. A szervezet csütörtökön ismét szakértőket küld a helyszínre, abba a kínai tartományba, ahol egy hét alatt megduplázódott a megbetegedések száma. A leginkább sújtott térség Peking és környéke. A világszervezet tagjai és a helyi orvosi vezetők elsősorban arról kívánnak tárgyalni, hogyan tudnák még inkább ellenőrzés alá vonni a térség elmaradott, kis falvait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK