Érdekesnek, egzotikusnak találják a magyar képviselőket az Európai Unió parlamentjében, és ezt az érdeklődést ki is lehet használni a lobbitevékenységben - mondta Tabajdi Csaba (MSZP) a négy magyar parlamenti párt közös tájékoztatóján. A 24 magyar képviselő egyelőre csak megfigyelő az EU parlamentjében és érdekeiket elsősorban nemhivatalos fórumokon tudják érvényesíteni. Már átestek az avatáson, nyitottak bankszámlát a költségtérítéshez és megkapták titkos kódjaikat a számítógépekhez.

Egy országért három frakcióban

A legfontosabb munka a frakciók munkacsoportjában zajlik - derült ki Tabajdi Csaba (MSZP), Szájer József (Fidesz), Kelemen András (MDF) és Szent-Iványi István (SZDSZ) közös sajtótájéktatóján. A politikusok abból az alkalomból nyilatkoztak, hogy hétfőn lesz az első plenáris ülése az Európai Parlamentnek azóta, hogy az unióhoz csatlakozó országok képviselői megfigyelői státuszt nyertek.

A magyar képviselők három különböző frakcióban dolgoznak. Az MSZP az Európai Szociáldemokarata Párt, a Fidesz és az MDF az Európai Néppárt - Európai Demokraták, az SZDSZ pedig a liberálisok frakciójában. A megfigyelői státusz miatt a plenáris üléseken - Strasbourgban - csak részvételi joguk van, fel nem szólalhatnak a csatlakozó országok képviselői. A bizottságban már hallathatják hangjukat, de szavazniuk és javaslatot előterjeszteniük nem lehet.

Ez az átmeneti állapot a teljes jogú tagság napjáig, 2004 május 1-ig tart. Addig a legjobb munkaterep a magyarok számára a frakció és azon belül is az adott témával foglalkozó munkacsoport. Az azonos frakcióhoz tartozó politikusok ezeken a fórumokon alakítják ki álláspontjukat és döntenek esetleges kezdeményezéseikről is. Ha egy magyar szempontból fontos ügyet kell képviselni, akkor a frakció felkarolhatja és a parlamenti bizottságokban egy már most is teljes jogú képviselő nevében jelenhet meg az ötlet vagy javaslat.

A bemelegítő hét élményei

A magyar politikusok már ezen a héten is Brüsszelben voltak, mert különböző frakcióüléseken vettek részt. Ez volt a bemutatkozó hét, most ismerkedtek meg ezzel a különös másodállással. A legitimáció miatt ugyanis fontos volt, hogy választott képviselők kerüljenek megfigyelőként az Európai Parlamentbe. Jövő nyáron már közvetlenül választjuk az európai képviselőket.

Tabajdi Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az első benyomásai nagyon jók voltak, elfogadták, befogadták a magyarokat az európai politikusok. Ő mondta azt, hogy érdekesnek, egzotikusnak tartják az újakat a jelenlegi tagállamok képviselői, és éppen ők tanácsolták, hogy ezt a fokozott érdeklődést érdemes kihasználni.

Szájer József arról beszélt, hogy az európai parlamenti képviselet közvetlen kapcsolatot jelent a magyar választópolgárok és az európai politika között. A parlamenti demokrácia szempontjából ezért történelmi jelentőségűnek tartja - a most gyakori egyéb történelmi uniós események között - a képviselet megvalósulását. A Fideszes politikus fontosnak tartotta, hogy az MDF-fel közösen alkotott 12 tagú küldöttségük jelentős csoportot jelent az Európai Néppárt frakciójában, és ez jó érdekérvényesítő lehetőség. Az ellenzék számára azért fontos a parlamenti jelenlét az Unióban, mert itt közvetlenül is tájékozódhatnak a döntéskről, hiszen az Európai Bizottságban és a miniszterek tanácsában csak a kormány képviseli az országot. Emellett Szájer bízik abban, hogy a magyar parlament integrációs bizottságán keresztül a magyar kormánytól is megkap minden szükséges információt az ellenzék.

Szent-Iványi István kicsit kisiskolásnak érezte magát Brüsszelben, sok újdonsággal találkozott a parlamenti munka megkezdésekor. A munkakörülmények kitűnőek, de a megfigyelői státuszú politikusok még nem kapnak szakmai segítséget. Szent-Iványi szerint a magyar parlamentnek is hiányossága, hogy a képviselők elsősorban a kormány anyagaiból tájékozódnak, nincs lehetőségük saját szakértőket alkalmazni, elemzéseket, jelentéseket rendelni. Az európai képviselők kapnak ilyen segítséget, a magyarok ezekből az anyagokból tájékozódhatnak, elsősorban a frakción keresztül. A szabad demokrata politikus szerint a magyaroknak most két ügyre kell az Európai Parlamentben koncentrálniuk. Az egyik a mezőgazdasági támogatások átalakuló rendszere, a másik pedig a 2007-2013 közötti költségvetés előkészítése. Az előbbi a magyar agrárium versenyképessége miatt fontos. Utóbbi pedig azért, mert a parlamentnek a költségvetés terén különösen nagy befolyása van, a képviselők nélkül nem lehet elfogadni a büdzsét.

Kelemen András szerint a magyar Országgyűlés felnőtt a feladathoz, a parlament külügyi hivatala által szervezett vidéki értekezleten együtt készültek fel a megfigyelők az uniós feladatra. Itt egyeztettek a brüsszeli magyar misszióval is, amely segíti majd a képviselők munkáját.

Fényképes igazolvány nélkül egy tapodtat sem

A magyar képviselők ezen a héten estek át az avatáson. Megkapták kitűzőjüket, amely nélkül sehová nem mehetnek, semmilyen ülésen nem vehetnek részt. Mindenki külön számítógépet kapott, amelybe két titkos jelszó beírása után tud csak belépni. A telefon is csak kóddal használható, de ez a kód az épületben nyilvánosan elhelyezett készülék megnyitására is szolgál. Fizetést nem kapnak, csak költségtérítést. Ennek összege jelenleg napi 250 euró, amelyet egy újonnan nyitott helyi bankszámlára utal a parlament. Jelenleg átalányba kapják, de később számlák is kellenek az igazoláshoz. Ahogyan Szájer József fogalmazott, most az unió vendégei a megfigyelők, hiszen ezt a költségtérítést a tagállamok dobják össze.

A magyar politikusok - akárcsak a jelenlegi tagállamok képviselői - nem vesznek majd részt minden ülésen. A plenáris ülés a legkevésbé érdekes, hiszen azon nem is szólalhatnak fel. A lényeg, hogy kövessék az eseményeket, de ehhez nem feltétlenül szükséges a személyes jelenlét. A bizottsági üléseken is csak akkor van jelentősége megjelenni egy magyar politikusnak, ha van napirenden számára érdekes téma. A frakcióüléseken és annak munkacsoportjaiban viszont a fent már részlezett hatékonyság érdekében fontos a részvétel. Itt van mód elsősorban információt szerezni és az országnak fontos ügyeket a tagállamok képviselőivel megértetni, velük elfogadtatni.

Egyeztetni kell, de még nincs hol

Annak ellenére, hogy a magyar politikusok külön-külön frakciókban dolgoznak, van szükség egyeztetésre és erre mindannyian nyitottak. Az unió is úgy tekinti, hogy a képviselők elsősorban az országuk érdekében politzálnak és csak második az az európai politikai erő, amelynek frakciójában ülnek. Az itthon ellenzéki Szájer József erről azt mondta, hogy amint elhagyják a határt összeköti őket az, hogy magyarok és az itthon megszokott viták nem csökkenthetik az Európai Parlamentben a magyar érdekek képviseletét. A kormánypárti Tabajdi Csaba is úgy nyilatkozott, hogy az Európai Parlament munkáját nem jellemzi az a szembenállás, ami a nemzeti parlamentekben tapasztalható.

A négy itthoni frakció egyeztetési módját még nem találták ki, de várhatóan összehangolják majd valamilyen formában a munkát.

György Bence