WHO: Tajvan nem tudja ellenőrizni a SARS-t

Öt újabb halálos áldozata van az atípusos tüdőgyulladás-járványnak Tajvanon, ugyancsak öt Kínában és további kettőt a Kínához tartozó különleges igazgatású területen, Hongkongban. Az újabb halálesetekkel 235-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma Kínában, 18-ra Tajvanon. Kínában 85, Tajvanon 23, Hongkongban pedig 7 újabb SARS-megbetegedésről tettek bejelentést. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a tajvani kormányzta elvesztette ellenőrzését a járvány fölött.

Újabb halálos áladozatai vannak a SARS-járványnak Ázsiában. Kínában és Tajvanon öt-öt, míg Honkongban két halálos áldozatot követelt az atípusos tüdőgyulladás-járvány. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggódik, mert úgy látja, hogy a tajvani egészségügyi hatóságok kezdik elveszteni az ellenőrzést a járvány fölött - olvasható a szervezet internetes honlapján. A WHO értékelése szerint a tajvani hatóságok kezdetben gyorsan megtalálták és izolálták a fertőzés forrásait, most azonban kezd súlyossá válni a helyzet Tajpejben, mert már nem tudják felderíteni az újabb gócokat.

A WHO bírálta szombaton a járvánnyal kapcsolatos kínai adatszolgáltatást. A szervezet szóvivője, Mangai Balasegaram azt mondta az amerikai AP hírügynökségnek adott pekingi nyilatkozatában, hogy a kínai adatszolgáltatás továbbra is nagyon hézagos, bár az utóbbi időben némileg javult. "Az illetékesek nem tudják, hol, hogyan fertőződött meg a betegek mintegy ötven százaléka. Ez azt jelenti, hogy nincsenek tisztában a járvány terjedésének irányával" - mondta. Balasegaram szerint a betegeket kezelő kórházak adatfelvételi rendszerében lehet a hiba. A szóvivő úgy vélte, hogy nem készítették fel a kórházakat a járvány elleni küzdelem adminisztratív teendőire. A kínai hatóságok ugyanakkor azt állítják, hogy a járvány apadásának jelei mutatkoznak. Kínában eddig 4884 fő SARS-megbetegedését regisztrálták, ebből 2227 esetet a fővárosban, Pekingben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK