Közel 50 millió eurót (12 milliárd forintot) ér az a 16. századi aranyszobor, melynek eltűnését vasárnap fedezték fel a bécsi Művészettörténeti Múzeum munkatársai. A tolvajok betörték a múzeum egyik ablakát, elvették a szobrot a kiállítóteremből, majd távoztak. A biztonsági rendszer eközben semmit nem jelzett. Az alkotás, melyet "a szobrok Mona Lisa-jának" is neveznek Benvenuto Cellini egyetlen eredetiben megmaradt munkája.

Elloptak egy nagy értékű szobrot a bécsi Művészettörténeti Múzeumból (Kunshistorisches Museum). Az alkotás, amelyet "a szobrok Mona Lisa-jaként" emlegetnek közel 50 millió eurót (12 milliárd forintot) ér - mondta Wilfried Seipel, a múzeum igazgatója a BBC-nek. A műalkotás - melynek eltűnését a múzem dolgozói vasárnap vették észre - biztosítva volt lopás ellen.

A rablók a szobrot a kiállítóteremből, az üvegkalitkából lopták el. A múzeumbe pedig úgy jutottak be, hogy felmásztak az épület állványzatán az első emeletre, ahol betörték az egyik ablakot. Azt egyelőre vizsgálja a rendőrség, hogy a tolvajok behatolását miért nem jelezték a mozgásérzékelők.

A rendőrség szerint a szobrot megrendelésre lopták el, mivel ez az egyetlen műtárgy, amelyet elvittek a múzeumból. Megrendelésre végrehajtott lopásra utal az is, hogy a szobrot - a múzeumigazgató szerint - lehetetlen a nemzetközi műtárgy kereskedelemben értékesíteni.

A Saliera (sószóró) nevű aranyszobrot Benvenuto Cellini készítette a 16. században. A 26 centiméteres alkotás Cellini egyetlen eredetiben megmaradt alkotása. A szobron egy, a tengert jelképező férfi és a földet szimbolizáló nőalak látható.

Az osztrák rendőrség értesítette az Interpolt is a szobor eltűnéséről. A tervek szerint osztrák, brit, német és olasz nyomozócsoport keresi majd a szobrot.