Szerbia kiadja a vukovári vérengzőt

A szerbia-montenegrói hatóságok hétfőn döntöttek arról, hogy kiadják a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Miroslav Radicot, az 1991-es vukovári vérengzés kapcsán vádolt volt jugoszláv katonatisztet.

Radic április 21-én önként adta fel magát a hatóságoknak. Őt két másik volt jugoszláv katonatisztet - Veselin Sljivancanint és Mile Mrksicet - az NT azért tartja felelősnek, hogy 1991 őszén, az ostromlott Vukovár eleste után a város melletti Ovcara mezőgazdasági területen kivégeztek több mint 200, többségében horvát nemzetiségű személyt, akik a vukovári kórházban rekedtek a harcok idején.

Rasim Ljajic emberi jogi és kisebbségügyi miniszter hétfőn az illetékes bíróság által lefolytatott vizsgálat után aláírta a döntést Radic kiadatásáról. Jugoszlávia fennállása idején az igazságügyi minisztérium határozott a feltételezett háborús bűnösök kiadatásáról, de Szerbia-Montenegróban nincs ilyen tárca, ezért az emberi jogi és kisebbségügyi minisztériumra hárul ez a feladat. A hétfői minisztériumi döntés ellen nem lehet fellebbezni, Radic várhatóan már a hét folyamán Hágába indul.

A "vukovári trojka" néven emlegetett három katonatiszt közül már csak Veselin Sljinvancanin nyugalmazott ezredes van szökésben. A Sljivancanin védelmére alakult szerbiai bizottság egyik tagja közölte a hétfői Glas Javnosti című belgrádi lappal, hogy a hatóságok nagypénteken, április 25-re virradóra megkísérelték elfogni, de az ezredes egérutat nyert, és jelenleg "biztos helyen" van. A hatóságok ezt egyelőre nem erősítették meg.

Boris Tadic védelmi miniszter a minap közölte, hogy az idén január 16-án Sljivancanin meglátogatta korábbi alakulatát, ahol közölték vele, többé nem jelenhet meg a laktanyában. A nyugalmazott ezredest azóta nem látta senki.

A szerb rendőrség azt állítja, hogy az elmúlt hetekben elfogta a vukovári vérengzés tényleges tetteseit, s nem a hadsereg tisztjei, hanem a helyi területvédelmi félkatonai egységek parancsnokai felelősek a mészárlásért.