Máris szankciók várhatók agrárügyben

Bár ez az országot tagságból következő jogainak gyakorlásában ideiglenesen korlátozó védzáradék kiváltója nem lehet, a magyar kormány az uniós agrártámogatásokat menedzselő intézményrendszer létrehozásában való késlekedése miatt is fejmosásra számíthat az Európai Bizottságtól. A problémák "epicentruma" brüsszeli források meglátása szerint annak a kifizető ügynökségnek a lassú felállítása, amely valamennyi agrártámogatás (piaci és vidékfejlesztési) menedzseléséért és kedvezményezettekhez való eljuttatásáért felelős lesz a csatlakozás után.

Bár bizonyos elképzeléseket már felvázoltak, EU-diplomaták szerint még mindig nem világos a jövendőbeli agrárkifizető ügynökség struktúrája, a felelősségi területek megoszlása és a vezető posztok betöltése. Brüsszelben nem titkolják, hogy növekvő aggodalommal szemlélik a hiányzó döntések halogatását. Kevesebb, mint 12 hónap van hátra a csatlakozásig és Magyarország a SAPARD-programmal egyszer már bizonyította, hogy a mezőgazdasági intézményépítés nem tartozik az erősségei közé - vélik illetékesek. A témában otthonosan mozgó szakértők szerint az intézményi háttérnek, jelen esetben az agrártámogatások középpontjában álló kifizető ügynökségnek már idejekorán meg kell lennie ahhoz, hogy a későbbiek során, éles helyzetben elkerüljék a nagy hibaszázalékot. Az Európai Unió a kifizető ügynökség felállításába elvileg nem szólhat bele (más kérdés, hogy a Bizottság folyamatosan egyeztet a tagjelöltekkel), de utólag ellenőrizni fogja a kifizetések szabályszerűségét, és visszakérheti a rendellenesen átutalt pénzeket. Név nélkül nyilatkozó diplomaták szerint, ha csak nem történik gyors fordulat, reális a veszélye annak, hogy Magyarországnak pénzbe kerül majd a mostani késlekedés.

Arról már döntés született, hogy a jelenlegi rendszerben agrártámogatási-kifizetési hatáskörrel rendelkező két intézményt, az Agrárintervenciós Központot (IK) és a SAPARD-ügynökséget összevonják. Az új kifizető ügynökség három különböző típusú agrártámogatási forma intézéséért és működtetéséért lesz felelős: a piaci támogatásokért (a közvetlen kifizetések is ide tartoznak), a strukturális alapoknak megfelelő vidékfejlesztési és a klasszikus mezőgazdasági vidékfejlesztési támogatásokért.

Megfigyelők szerint biztatóbban áll a helyzet a közvetlen kifizetések jogosságának ellenőrzésére hivatott Integrált Irányítási és Ellenőrzési Rendszer (IACS) létrehozásával. Magyarország immár precíz lépésekre lebontott menetrenddel rendelkezik az intézmény felállítására, amelynek az év végéig kellene megvalósulnia. Az IACS része a kifizető ügynökség, a gazdaregiszter, egy parcella-azonosítási és egy állat-nyilvántartási rendszer. Szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy egy ponton az integrált rendszer létrehozása is megakadhat, ha a kifizető ügynökség függőben lévő ügye nem mozdul előre.

Forrás: Bruxinfo - Brüsszel

Előző
  • 1
  • 2
Következő