Az al-Kaida terrorhálózat állhat a keddre virradóra, a szaúdi fővárosban elkövetett merényletsorozat mögött - közölte az amerikai külügyminiszter, aki a tervek szerint délelőtt Rijádba érkezik. Az öngyilkos robbantásokban legkevesebb 6 ember meghalt, 50-en pedig, főként amerikaiak, japánok, olaszok, megsebesültek.

6 és 10 közé teszik a szaúdi hatóságok a keddi merényletsorozat halálos áldozatainak számát. Keddre virradóra négy robbantás rázta meg a szaúdi főváros, Rijád főként nyugatiak lakta lakónegyedét. Az öngyilkos merénylők amerikaiak lakta házaknál robbantottak: lakóépületeknek vezették robbanóanyaggal megrakott autóikat.

Forrás: EPA
EPA

Legkevesebb 50 ember megsebesült, köztük 40 amerikai katona, 3 olasz, és 3 japán állampolgár. 3 lakóház szenvedett komolyabb sérüléseket, és tűz is keletkezett. A város nyugatiak lakta negyede fölött még a délelőtti órákban is hatalmas füst terjengett.

A robbantások néhány órával Colin Powell amerikai külügyminiszter érkezése előtt történtek. Powell mindössze néhány szóban kommentálta a történteket: a támadások mögött az al-Kaida terrorszervezet állhat - mondta, - a merényletek elkövetésének módja erre utal. Powell ígéretet tett arra, hogy még komolyabban fogják üldözni a terroristákat.

Nem tervezik a Powell-vizit elhalasztását, a külügyminiszter a tervek szerint kedden délelőtt találkozik Najef bin Abdel-Aziz herceggel, szaúdi belügyminiszterrel.