Szerbia: ügyészi vizsgálat Djindjic-ügyben

A belgrádi kerületi bíróságon megkezdődött az ügyészi vizsgálat a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolása kapcsán feljelentett személyek ellen.

A szerb rendőrség április 29-én tett bűnvádi feljelentést terrorizmus és felforgató tevékenységre való szövetkezés címén 45 személy ellen, akik közvetlenül vagy közvetve részt vettek a kormányfő elleni merényletben. A gyanúsítottak listáján a zimonyi klánként ismert maffiacsoport három tucat tagján kívül rajta van az egykori állambiztonsági kommandó, az úgynevezett vörössapkás osztag (JSO) néhány vezetője, több magas rangú politikus és katonatiszt, többek közt Vojislav Seselj radikális pártvezér, Ace Tomic, a katonai elhárítás volt parancsnoka és Rade Bulatovic, Vojislav Kostunica egykori jugoszláv államfő nemzetbiztonsági tanácsadója. A listán szereplő személyek közül tízen még szökésben vannak.

Vladan Batic igazságügyi miniszter kedden közölte, hogy a belgrádi kerületi bíróságon megkezdődött az ügyészi eljárás a feljelentett személyek ellen, s elsőnek Zvezdan Jovanovicot, a JSO volt parancsnokhelyettesét hallgatták meg, aki a rendőrségi nyomozás során már beismerte, hogy ő lőtte le Djindjicet.

Az ügyben a belgrádi kerületi bíróságon a szervezett bűnözéssel foglalkozó különleges ügyészi hivatal vizsgálódik. Az intézmény a tavaly elfogadott maffiatörvény által jött létre, az olasz igazságszolgáltatásban alkalmazott mintára.

Előző
  • 1
  • 2
Következő