A kínai pártvezetés önkritikát gyakorolt, és a SARS-járvány hibás kezelése miatt leváltott két magas rangú tisztviselőt. Hu Csin-tao pártelnök és Ven Csia-pao miniszterelnök beismerték a kínai sajtó által leleplezett hibákat, és személyes kampányba kezdtek a járvány megfékezése érdekében, amire eddig Kínában nem volt példa. Bár a pártvezetés további reformokat is ígér, a kínaiak többsége nem tudja, hogy mit gondoljon a szokatlan politikai hangvételről.

A márciusban hivatalba lépett kínai vezetés szokatlan módon próbál úrrá lenni a SARS-járványon és a nyomában kialakult pánikon. Menesztették az egészségügy-minisztert és a pekingi polgármestert, a legfelsőbb vezetés két tagját.

Csang Ven-kang egészségügy-minisztert és Meng Hszüe-nung pekingi polgármestert azért mentették fel hivatali és párttisztségeikből, mert heteken keresztül közöltek szándékosan téves információkat a SARS-megbetegedésekről és a járvány terjedéséről. Bár Kínában a SARS-hoz hasonló válsághelyzetekben korábban gyakori eljárás volt, hogy szándékosan alulinformálták a közvéleményt, Csang és Meng most megbocsáthatatlan hibát követett el: április közepén szerveztek egy kórházbejárást, hogy bemutassák, milyen kevés SARS-beteg van, és milyen jó körülmények között kezelik a fertőzötteket. Az akciót azért szervezték, mert egy idős orvos április 9-én megjelent újságcikkében azt állította, hogy jóval nagyobb a megbetegedések aránya, mint azt az egészségügyi kormányzat állítja, a pekingi kórházak pedig nincsenek felkészülve a betegek fogadására.

Forrás: EPA
Az újságokból tudták meg, hogy nagy a baj

A kórházbejárás valóban megnyugtató képet adott a járványról. A sajtó munkatársai körbejárhatták a pekingi hivatalos SARS-kórházat. Kiderült, hogy alig vannak kórházi ellátásra szoruló betegek, az a néhány fertőzött pedig, aki mégis kórházi ápolást igényel, kiváló ellátást kap. Néhány nap múlva azonban a - nagyrészt még mindig szigorú állami ellenőrzés alatt lévő - sajtó kiderítette, hogy a bejárást előre megszervezték, az állami tévében bemutatott betegeken kívül rengetegen vannak még a kórházakban, csak éppen őket buszokra rakták, és a sajtóbejárás alatt egy üres pekingi szállodába vitték.

Tovább rontotta Cseng és Meng helyzetét, hogy kiderült az is, a pekingi kórházakban sem elég ápoló, sem elég ágy nincsen a betegek fogadására. Az egészségügyi kormányzat kudarcát mutatta az is, hogy a SARS-járványon annak ellenére nem tudtak úrrá lenni, hogy 2002 tavaszán éppen az ehhez hasonló közegészségügyi katasztrófák megelőzésére létrehozták a járványmegelőző és -ellenőrző központot. A Kínai Kommunista Párt vezetése a korábbi gyakorlattól eltérően ezúttal nem próbált kibújni a felelősség alól, hanem az információk elhallgatása miatt április 20-án leváltotta a minisztert és a polgármestert. A leváltások után vizsgálatot indítottak, amelyből kiderült, hogy közel tízszer annyi megbetegedés van, mint amennyiről korábban tudtak.

A nagyszámú pekingi megbetegedések ráadásul közegészségügyi katasztrófával fenyegettek. Kína fejletlenebb vidéki területeiről ugyanis hétről hétre több millió illegális munkavállaló megy a fővárosba, így a kórokozók szinte az ország egész területén elterjedhetnek, ha néhány munkás elkapja a fertőzést Pekingben. Bár vidéken él a kínaiak nagy része, mindössze az egészségügyi ráfordítások ötödét költik el itt.

Forrás: ORIGO
Hu most az országot járja

A pártvezetés a járvány elterjedésének megelőzése érdekében ultimátumot intézett a helyi politikai vezetőkhöz: minden kormányzati és egészségügyi tisztviselőt eltávolítanak posztjáról, aki nem tájékoztat pontosan a SARS-helyzetről. A politikai vezetés rengeteg felvilágosító információt is nyilvánosságra hozott és közölt a járványról, indítottak egy önálló tévécsatornát, amely csak a SARS-hírekkel foglalkozik, és létrehoztak egy segélyszolgálatot is, ahol kérdéseket lehet feltenni a betegséggel kapcsolatban. Hu Csin-tao pártfőtitkár és Ven Csia-pao miniszterelnök pedig személyes kampányt kezdett az országban a SARS-járvány visszaszorítására.

A legfelső vezetés személyes részvételével folyó nagyszabású kampányra korábban nem volt példa Kínában. Bár Hu a tavaly novemberi pártkongresszus szervezésekor már tett egy körutat az országban - akkor a politikai reformok szükségességéről próbálta meggyőzni az embereket -, a legfelső vezetők korábban leginkább csak a nagy állami beruházások és akciók népszerűsítésére utaztak vidékre. Nagy Mercédesz, az [origo] pekingi tudósítója szerint a pártelnök és a miniszterelnök akciója meglepetést is keltett az országban, mivel az emberek nem igazán tudják, hogy mit gondoljanak a gazdasági kérdésben liberálisnak, a politikában azonban keményvonalasnak tartott  Hu és a többi állami vezető új stílusáról.