Kiszabadult az algériai túszok egy része

Az algériai hadsereg kiszabadított 17 túszt a Szaharában. Februárban összesen 32 európai turistát raboltak el ismeretlenek. A hadsereg az akció során kilenc túszejtőt lelőtt, de társaik 15 megmaradt foglyukkal együtt egérutat nyertek. Az algériai hadsereg szerint egy al-Kaidával kapcsolatban álló terrorszervezet rabolta el a turistákat.

Csak részben oldódott meg a hónapok óta tartó szaharai túszdráma. Február 21-én Algéria déli részén, a líbiai határ közelében eltűnt 32 európai turista: 16 német, 10 osztrák, 4 svájci, egy holland és egy svéd.

Kedd hajnalban az algériai hadsereg kiszabadított hat németet, mind a tíz osztrákot és a svéd foglyot. További tíz német, a négy svájci és a holland turista az emberrablók fogságában maradt. A kedd hajnalban kiszabadított túszok mindannyian jól vannak, jelentette a BBC.


Egyelőre nem tudni biztosan, hogy kik és miért rabolták el a turistákat. Erről biztonsági okokból sem az európai illetékesek, sem az algériai hatóságok nem adtak felvilágosítást. Otto Schily német belügyminiszter mindössze annyit közölt, hogy a komoly remény van arra, hogy hamarosan az összes fogoly hazatérhet. Az algériai hadsereg közlése szerint egy terrorszervezet áll az emberrablások mögött, és a szálak az al-Kaidához vezetnek.

A turisták elrablásukkor kisebb csoportokban autókkal és motorokkal száguldoztak a Szaharában, hivatalos kísérő nélkül utazva. Az elmúlt hónapokban semmilyen nyomot sem találtak az utánuk kutató hatóságok, pedig algériai katonák és civilek hatalmas erőkkel, összesen 7000 ember bevetésével, helikopterekkel és tevékkel is keresték őket. Különleges hőérzékelő berendezésekkel azt már március elején megállapították, hogy a homok nem temethette be őket, és nem lettek baleset áldozatai. Mivel az összes jármű is eltűnt, és semmilyen nyom sem maradt utánuk, a hatóságok azt feltételezték, hogy elrabolták őket. Hivatalosan csak most vált biztossá, hogy emberrablás áldozatai lettek.

Április 8-án az osztrák belügyi erők jelezték, hogy biztos értesülés szerint a foglyok mindannyian életben vannak, de ennél többet nem árultak el. Az európai politikusok egyre komolyabb nyomást gyakoroltak Algériára, hogy a kormány tegyen többet a fogylok kiszabadításáért. Németország több kommandóst és nyomozót küldött a térségbe. Gerhard Schröder német kancellár néhány nappal ezelőtt kilátásba helyezte, hogy ha az algériaiak nem jutnak eredményre, akkor a német GSG9 kommandó veszi kezébe az ügyet. Joschka Fischer német külügyminiszter hétfőn Algírban személyesen sürgette az intézkedést.

Fischer látogatásának másnapján, kedden hajnalban az algériai hadsereg rajtaütött a túszejtőkön. Az incidens Algírtól 1900 kilométerre, a fővárostól délkeletre történt. Az összecsapásban kilenc túszejtőt lelőttek, többen azonban maradék foglyaikkal együtt elmenekültek.

Korábban sok találgatás látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy kik állhatnak a túszejtés mögött. Az algériai hatóságok elsősorban az országban működő, terrorista harcmodort is alkalmazó iszlám fundamentalistákat vádolták, és az al-Kaida szervezettel is kapcsolatba hozták őket. Az algériai hadsereg a túszok egy részének kiszabadítása után megerősítette ezt a feltételezést. Más értesülések szerint a kormánnyal szemben álló hivatalos algériai titkosszolgálat lázadó csoportja követte el az emberrablást, hogy így rontsák a kormány nemzetközi tekintélyét. Más források pedig arról számoltak be, hogy a túszejtők nem politikai bűnözők, hanem egyszerűen váltságdíjat akartak kicsikarni a turistákért.