Feltűnt az egyik legkeresettebb terrorista Afrikában

Állítólag Szomáliában látták az egyik legkeresettebb terroristát. Az al-Kaidával is gyaníthatóan kapcsolatban álló Fazul Abdullah Mohammed feltételezhetően Kenyába készül, ezért Nairobi készültségbe helyezte biztonsági erőit. Az USA szerint Kelet-Afrikában nagy a terrortámadások veszélye.

Feltűnt az USA nairobi és Dar-es-Salaam-i nagykövetsége elleni merényletek feltételezett értelmi szerzője. Fazul Abdullah Mohammedet, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) által legkeresettebb terroristák egyikét Szomália fővárosában látták.

A kenyai hatóságok szerint elképzelhető, hogy Kenyában is tevékenykedik. Chris Murungaru kenyai nemzetbiztonsági miniszter szerda este közzé tette Mohammed fényképét, és bejelentette: készültségbe helyezték a kenyai biztonsági erőket és megerősítették különböző létesítmények - különösen a nyugati érdekeltségűek - védelmét, mert értesülésük szerint Fazul Abdullah Mohammed rendszeresen utazik a Szomáliával határos Kenyába.

Nairobi szerint Mohammed legalább 17 különböző nevet használ. A leggyakrabban "Harun"-ként utazó férfinak több útlevele is van.

Forrás: EPA
Helyszínelés a felrobbantott szállodánál

Az FBI szerint a Comore-szigeteki állampolgárságú Mohammed szervezte meg az USA kenyai és tanzániai nagykövetsége elleni 1998-as merényleteket. A nagykövetségek elleni támadásokban összesen 224 személy halt meg.

16 áldozata volt annak a merényletnek, amit izraeli tulajdonban lévő szálloda ellen követtek el tavaly novemberben Mombaszában. Az akciót állítólag Fazul Abdullah Mohammed szervezte, aki a gyanú szerint kapcsolatban áll az al-Kaidával is.

Az Egyesült Államok szerdán figyelmeztetett: nagy a veszélye annak, hogy terrorcselekményeket követnek el amerikai állampolgárok ellen Kelet-Afrikában. A brit külügyminisztérium szintén figyelmezette a térségbe utazó nyugatiakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK