Franciaország: internetes pedofileket fogtak el

Pedofil képeket interneten cserélgető személyeket gyűjtött be csütörtökön összehangolt akcióval a francia csendőrség. A 38 megyében egy időben előállított több mint hatvan gyanúsított egyike egy magas rangú igazságügyi tisztviselő.

A csendőrségi forrásból származó információ szerint a rajtaütés csütörtökön délelőtt történt. A "gyermekbarátok" közül egyeseket lakásukról, másokat a munkahelyükről vitték be a kapitányságra. Az ügyben érintett bírósági alkalmazottnak a nevét és beosztását is közölték. A versailles-i fellebbviteli bíróság főügyész-helyettese, a 49 éves Michel Joubrel a szóban forgó személy. Pedofil tartalmú képek megszerzése, terjesztése és rejtegetése miatt már meg is indították ellene a bűnvádi eljárást. Joubrel korábban a bírák szakszervezeti szövetségének elnöke volt.

A kínos üggyel kapcsolatban Dominique Perben igazságügy-miniszter az RTL rádióban közölte: beadványban kérte fel a bírák legfelsőbb tanácsát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket Joubrel ideiglenes felfüggesztése céljából.

Az orléans-i csendőrség nyomozati osztálya tavaly decemberben indított vizsgálatot a tours-i ügyészség felkérésére. Januárban fogták el egy 19 éves fiatalembert, aki kamaszkorú vagy annál is fiatalabb gyermekeket pedofil jelenetekben ábrázoló fotókat kínált fel saját honalapján.  A mezőgazdasági szakközépiskolában tanuló diákot azóta Tours-ban tartják fogva.

Az elmúlt időszakban sikerül nyomára akadni az internetes webhely látogatói körének. A cserebere tárgyát képező pedofil felvételek némelyikén egészen kis gyermekek, köztük egy évnél alig idősebbek is láthatók.