Koszovó: nyugati igen Steiner szájkosár-rendeletére

A nyugati országok teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy Michael Steiner, a koszovói ENSZ-igazgatás vezetője eltiltotta a pristinai albán politikai vezetést a nemzetközi fórumokon való részvételtől a tartományi parlament ellentmondásos döntése miatt.

A koszovói törvényhozás csütörtökön határozatot fogadott el, amely szentesíti az albán nép mindenfajta - fegyveres vagy békés - küzdelmét a tartomány függetlenségéért, illetve utólag jogosnak mondja ki az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) lázadását. Steiner válaszlépésként úgy döntött, hogy Koszovó elnöke, kormányfője és parlamenti elnöke nem vehet részt a májusban tartandó három fontos nemzetközi fórumon, amelyeken az UNMIK-delegáció tagjaiként lettek volna jelen.

A nyugati országok - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország - pristinai külképviseleteinek vezetői pénteken közös közleményben teljes támogatásukról biztosították Steiner döntését, s arra figyelmeztették az albán politikai vezetést, hogy a törvényhozás határozatával túllépte hatáskörét. A közlemény emlékeztet arra, hogy a tartományi parlamentet is kötelezi az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata, illetve az ENSZ által kihirdetett alkotmányos keret, amely szabályozza a tartományi intézményrendszer működését.

A koszovói albán politikai vezetők egyelőre nem reagáltak a történtekre, viszont a sajtóban megszólaltak tanácsadóik, akik alaptalannak és arrogánsnak minősítették az UNMIK-vezető döntését. Az emberi jogok és szabadságjogok érvényesülését felügyelő pristinai székhelyű bizottság közleményében azzal vádolta Steinert, hogy döntésével kollektív büntetést szabott ki, elhallgattatta a koszovói polgárokat, s ezzel együtt súlyosan megsértette az emberi jogokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK