39 halálos áldozat a marokkói merényletekben

Harminckilencre nőtt a halálos áldozatok száma, miután péntek éjjel, közel egy időben öt robbantás rázta meg Casablanca városát. Robbantás történt a belga konzulátusnál, a Safir szállodánál, a zsidó központ épületénél, a zsidó temetőnél és a spanyol kulturális központnál.

A robbantások 30 percen belül történtek, az áldozatok főként marokkóiak, de feltehetően sok spanyol is életét vesztette a casablancai merényletsorozatban. A spanyol kulturális központnál elkövetett merényletben 12-14 spanyol állampolgár is életét veszthette - mondta a Casa Espana igazgatója. A merényletsorozatnak több tucat sérültje van. Öngyilkos merénylők is életétüket vesztették, az egyik merénylőt azonban sikerült elfogni a hatóságoknak. A nemzetközi terrorista csoportokhoz tartoztak az elkövetők - mondta Musztafa Szahel marokkói belügyminiszter szombat hajnalban. Konkrétumokat ugyanakkor nem említett.

A Marokkó gazdasági fővárosaként is emlegetett Casablancában a merényletek idején még nagy forgalom volt az utcákon, éttermekben. A hosszú hétvégén az emberek VI. Mohamed király fiának, és egyben trónörökösének születését ünnepelték.

A robbantások néhány nappal a Rijádi merényletek után történtek. A szaúdi fővárosban kedden 34 ember veszette életét egy robbantás-sorozatban.