27 őrizetbe vétel a casablancai razziákban

A legfrissebb adatok szerint 41 halálos áldozata van a péntek éjjeli casablancai robbantásos merényletben. A marokkói rendőrség szombaton nagyszabású razziákat hajtott végre a kikötővárosban, és 27 muszlim szélsőségest őrizetbe vett. A támadók felkutatásához az amerikai elnök segítséget ajánlott fel Marokkónak.

A legfrissebb adatok szerint három francia és két spanyol állampolgár van a casablancai merényletsorozat halálos áldozatai között, amelynek összesen 41 halottja és csaknem száz sebesültje volt. A franciák és a spanyolok üzletemberek voltak, akik a spanyol kulturális központnál végrehajtott öngyilkos akcióban vesztették életüket. A zsúfolt étteremben történt robbanásban egy olasz állampolgár is meghalt.

A központ népszerű vacsorázóhelyén legalább húszan haltak meg pénteken éjjel. A sebesültek között négy spanyol is van, valamennyien a Casa Espana központ alkalmazottai. Diplomáciai források szerint a külföldi áldozatok száma tovább nőhet, mivel még nem minden halottat sikerült azonosítaniuk a marokkói hatóságoknak.

A casablancai robbantások elkövetéséért egyelőre még egyetlen szervezet sem vállalt felelősséget. A pokolgépes merényletek a casablancai spanyol kulturális központ, a belga konzulátus, az előkelő Safir szálloda, egy zsidó temető és a zsidó közösségi központ ellen irányultak.

Az öt merényletet összesen 14 terrorista követte el - közölte Musztafa Szahel marokkói belügyminiszter. Szavai szerint a merénylők egy kivétel nélkül életüket vesztették a robbantásokban. Az egyetlen életben maradt terroristát a biztonsági erők fogták el a casablancai Safir szállodában, miután a merénylőnek nem sikerült felrobbantania a testére erősített pokolgépet.

A merénylet kapcsán 27 muszlim szélsőségest vettek őrizetbe szombaton a marokkói hatóságok. Rabati kormányforrásokra hivatkozva arról számolt be a Reuters brit hírügynökség, hogy a rendőrség nagyszabású razziákat hajtott végre a hárommilliós kikötővárosban, s e rajtaütések során fogták le a szélsőségeseket.

Amerikai segítséget ajánlott George Bush elnök a marokkói hatóságoknak a casablancai merénylet elkövetőinek felkutatásához. A Fehér Ház által szombaton kiadott közlemény szerint Bush az Egyesült Államok barátjának nevezte Marokkót, s felajánlotta Washington segítségét a terroristák elfogásához és bíróság elé állításához.

KAPCSOLÓDÓ CIKK