Szlovákia rekordot döntött: 92,5 százalék igen az EU-ra

A hivatalos végeredmény szerint a szlovák választók 52,15 százaléka vett részt az ország EU-tagságáról rendezett referendumon, és a szavazók 92,46 százaléka mondott igent a tagságra - jelentette be vasárnap a választási bizottság. Az igenek aránya rekord az EU-s referendumok történetében.

Az igenek 92,5 százalékos aránya rekordnak számít az EU-s csatlakozásról szóló népszavazások történetében: Litvániában 91 százalék, Szlovéniában 89,6 százalék volt a támogatók aránya, Magyarországon pedig 84 százalék.

A szavazás érvényes volt, mivel a választópolgárok több mint fele elment voksolni. A magyarok által is lakott járásokban az országos átlagot jóval meghaladó, az északi járások részvételét pedig magasan felülmúló arányban mentek el az emberek szavazni, és akik elmentek, azok kiemelkedő, döntő erejű igent mondtak a csatlakozás szándékára. Ezek szerint a dunaszerdahelyi járásban 56,3, a hasonló révkomáromi járásban 56,8, a rimaszombatiban 55 százalékos volt a részvétel.

Ezzel szemben az északi járásokban, például a magyarellenes kirohanásairól ismert, de a szlovák parlamentből immár kiszorult Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, az EU ellenes Anna Malíková választóit adó csaccai (Cadca) járásban csak 36, a politikai orientációja szerint hasonló nagybiccseiben (Bytca) 38,2, vagy a kiszucaújhelyiben (Kysucké Nové Mesto) 38,6 százalékos volt a részvétel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK