A zimonyi klán vezetői részt vettek Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő őrizetbe vételében - jelentette ki hétfőn Nebojsa Covic szerb miniszterelnök-helyettes. A szerb rendőrség szerint a zimonyi klánként ismert maffiacsoport szervezte meg és hajtotta végre Zoran Djindjic szerb miniszterelnök elleni merényletet.

Covic hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy ő személyesen több alkalommal találkozott Milorad Lukovic "Legijával", a zimonyi klán egyik vezetőjével, aki korábban a vörössapkás osztag néven ismert állambiztonsági kommandónak volt a parancsnoka. Találkozott vele a kormány épületében, illetve Dél-Szerbiában. A két évvel ezelőtti dél-szerbiai válság idején Covic volt a "békealkusz", s a konfliktus idején a koszovói albán gerillák elleni harcban jeleskedtek a vörössapkások.

Covic közölte, hogy találkozott Legijával 2001. március 31-én is, amikor őrizetbe vették Slobodan Milosevicet. Szerinte a dedinjei villa elleni rohamban részt vevő álarcosok között ott volt Legija két társa, Dusan Spasojevic Siptar és Mile Lukovic Kum is. Legija, Siptar és Kum állt a zimonyi klán élén. Míg Legija mindmáig szökésben van, az utóbbi két maffiózót a március 12-i merénylet után tűzharcban agyonlőtték a rendőrök.

A szóbeszédet, miszerint Slobodan Milosevic elfogásánál a hatóságok a vörössapkásokat is bevetették, csak Djindjic miniszterelnök meggyilkolása után erősítették meg hivatalosan is. Egyelőre nem világos, hogy Siptar és Kum milyen minőségben vett részt az elfogási aktusban, ugyanis ők nem tartoztak az akkor még Legija által vezetett különleges alakulathoz.

A rendkívüli állapot feloldása óta szinte nincs olyan nap, hogy az ellenzék, de legfőbbképpen a Vojislav Kostunica volt jugoszláv államfő vezette Szerbiai Demokrata Párt ne gyanúsítaná meg a kormányt alvilági kapcsolatokkal, a zimonyi, illetve a vele rivális surcini klánhoz fűződő viszonnyal. Noha Kostunicáékra árnyék vetül - az államfő egyik tanácsadóját a merényletben való részvétellel gyanúsítják -, a kormány és a kormányzó pártszövetség (DOS) nemigen tud egyértelmű és világos választ adni a vádakra. Mi több, a kormányon belül is egyre több olyan hang van, hogy végre tiszta vizet kell önteni a pohárba.

Vladan Batic igazságügyi miniszter, a Szerbiai Kereszténydemokrata Párt elnöke nyílt levében szólította fel DOS-beli szövetségeseit, hogy határozottan folytassák a harcot a szervezett bűnözés ellen, s ha erre nem képesek, akkor írják ki a rendkívüli választást. - El kell oszlatni minden gyanút és dilemmát, s a DOS-nak példát mutatva saját soraiban kell elkezdenie a rendteremtést, meg kell nyitni a titkosszolgálati dossziékat, le kell leplezni a volt rezsim besúgóit és titkosügynökeit. A miniszter levelében arra figyelmeztetett: alig két hónap múlt el Djindjic meggyilkolása óta, de máris folytatódik az, ami a merénylethez vezetett, "ismét olyan értékrend honosodik meg, amelyben az áldozat hóhérrá, a hazugság igazsággá, a bűn pedig erénnyé válik".