Elromlott egy orosz atomerőmű

Ismeretlen eredetű hiba miatt leállt egy oroszországi atomerőmű egyik blokkja. A Murmanszk félszigeten lévő erőművet az autamatikus biztonsági rendszer állította le. Az erőmű környékén nincs rádiokatív sugárzás.

Az oroszországi Kola-félszigeten lévő, egy Murmanszk közeli atomerőmű egyik blokkja vasárnap váratlanul leállt. Az erőművet az automatikus biztonsági rendszer állította le, mert valamilyen hibát észlelt a számítógép. A hiba okát még mindig keresik, a szakértők nem tudják, mi lehet a baj. Az erőműben és a környéken mért adatok szerint nem emelkedett a radioktív sugárzás szintje, így a meghibásodás csak a környék energiaellátását veszélyezteti.

A leállt blokkot az elmúlt hónapokban újították fel. A hiba akkor keletkezett, amikor újraindaították a reaktort. A javítás éppen azért történt, hogy biztonságosabb legyen a reaktor. Mivel az erőmű négy blokkja közül egy másikat most javítanak, az erőmű kapacitásának csak a felét tudják kihasználni. Ez energiaellátási zavarokat okozhat a Kola-félszigeten.