Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író pártolja a kábítószer engedélyezését, mert e nélkül szerinte nem lehet véget vetni a hazájában elhatalmasodott erőszaknak.

A BBC hétfői jelentése szerint a Kolumbiában csak Gabónak becézett író Mexikóvárosból küldött videóüzenetet "szeretett, bár távoli hazájába", az Antioquia megyei állami egyetem kétszáz éves fennállása alkalmából.

Gabo a medellíni ünnepségen levetített felvételen kijelentette: "a kábítószer-kereskedelem felszámolása nélkül elképzelhetetlen az erőszak megszüntetése Kolumbiában, a kábítószer-kereskedelem felszámolása viszont elképzelhetetlen a drog törvényes engedélyezése nélkül, mert a drogüzlet annál jövedelmezőbb, minél inkább tiltják".

A londoni rádió szerint az eseményen jelen volt Álvaro Uribe kolumbiai elnök is, aki elhárította García Márquez javaslatának kommentálását, arra a kurta megjegyzésre szorítkozva, hogy "ez nagyon vitatott kérdés". A Száz év magány szerzője két Kolumbiáról beszélt, amelyek "nem csak különböznek, hanem szemben állnak egymással".