Új korszak köszöntött be Belgrád és a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) kapcsolatában - jelentette ki hétfőn belgrádi látogatás után Carla del Ponte, az NT főügyésze, aki nem zárkózott el attól, hogy az ügyészség átadja egyes hágai vádlottak ügyét a szerbiai igazságszolgáltatásnak.

Carla del Ponte hétfőn egynapos látogatást tett Belgrádban, tárgyalt Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfővel, Zoran Zivkovic szerb miniszterelnökkel és Vladan Batic igazságügyi miniszterrel. A megbeszéléseken Belgrád és az NT együttműködéséről, a szökevények elfogásáról, illetve az állami és a katonai levéltárak megnyitásáról volt szó.

A tárgyalások után a főügyész közölte: a Szerbia és az államközösség kormánya biztosította őt arról, hogy Belgrád és a hágai törvényszék együttműködését nem fogják többé nehézségek terhelni. "Azt hiszem, hogy új korszakról beszélhetünk az ország és a törvényszék kapcsolatában. A jövő megmutatja, hogy ez így van-e, de nekem efelől nincsenek kételyeim" - mondta Carla Del Ponte, aki meghívta az államfőt, hogy tegyen látogatást a törvényszéknél.

Marovic szerint Szerbia-Montenegrónak maradéktalanul együtt kell működnie az NT-vel, ellenkező esetben ugyanis az ország sosem lesz "európai", s elszigeteli magát. Aki akadályozza az együttműködést, az az ország és polgárainak jövője ellen cselekszik - mondta az államfő, aki szerint a hatóságok hamarosan "új tettekkel" tesznek tanúbizonyságot az együttműködésről és lehetővé teszik a hágai nyomozók hozzáférését a levéltári anyagokhoz. Zivkovic az ország nemzetközi és törvény által előírt kötelezettségének nevezte az együttműködést Hágával.

Carla del Ponte szerint az ügyészség kész átadni egyes háborús pereket a szerb igazságszolgáltatásnak, erre azonban csak azután kerülhet sor, hogy a szerb parlament elfogadta a háborús bűnösökről szóló törvényt. Vladan Batic igazságügyi miniszter szerint a főügyész már fel is ajánlott egy ügyet a szerb igazságszolgáltatásnak. A Carla del Ponte által említett törvény tervezete már csütörtökön a kormány asztalán lesz - mondta Batic, aki szerint a jogszabály által külön bíróság, ügyészség és rendőrségi osztály jön létre, amely eljár a háborús bűnösök ügyében.

Zivkovic leszögezte, hogy a főügyész asszony nem szolgált új információkkal a legkeresettebb hágai vádlott, Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok hollétéről, de ha kiderül, hogy a tábornok Szerbiában tartózkodik, akkor habozás nélkül elfogják.