Az utolsó tizenöt szaharai túszt is kiszabadították az algériai katonák hétfő hajnalban. Összesen 32 európai turistát raboltak el februárban. A túszok első csoportját múlt kedden mentették meg.

Az algériai hadsereg kiszabadította a szaharai túszok második csoportját is. Így mind a 32 túsz megmenekült a hónapok óta tartó fogságból.

Februárban rabolták el a 16 németből, 10 osztrákból, négy svájciból, egy hollandból és egy svédből álló turistacsoportot. Mindannyian a Szaharában, Algéria déli részén autókkal és motorokkal száguldoztak a homokban, amikor vakációjuk közepén emberrablók áldozatai lettek.

A túszokról hónapokig semmit sem lehetett tudni azon kívül, hogy járműveikkel együtt nyomuk veszett a sivatagban. Mivel semmilyen nyomot sem találtak utánuk, néhány hét alatt nyilvánvalóvá vált, hogy elrabolták őket. Az osztrák titkosszolgálat április elején erősítette meg elsőként hivatalosan, hogy az eltűnt turisták élnek és fogságban vannak.

Az európai kormányok, különösen a leginkább érintett Németország (a 32 túszból 16 volt német) egyre keményebben követelték az algériai kormánytól, hogy tegyenek valamit a túszok kiszabadításáért. 7 000 algériai katona német kommandósok és nyomozók segítségével hetekig keresték a foglyokat a sivatagban.  

Múlt hét kedden rajtaütöttek az algériai katonák az emberrablók táborán, és a túszok több mint felét kiszabadították. Hat német, tíz osztrák és egy svéd állampolgár szabadult ki akkor, és a katonák megöltek kilenc emberrablót.

Hétfő hajnalban sikerült kiszabadítani társaikat is: tíz német, négy svájci és egy holland turista nyerte vissza szabadságát. A német ntv értesülései szerint már úton vannak a főváros, Algír felé. A hétfői akció ugyaqnazon a környéken történt, ahol az előző is, a túszejtők alig 150 kilométerre menekültek foglyaikkal.