3,8 millió forintért kelt el az a golyóstoll, amellyel Kovács László külügyminiszter aláírta az ország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződést Athénban. A Polgár Galéria keddi árverésén elkelt tollért kapott összeget a Rádió C, az első magyarországi roma rádió anyagi nehézségeinek enyhítésére ajánlották fel. Az eseményen Kovács László külügyminiszter bejelentette: a külügyi tárca további 4 millió forinttal támogatja a rádiót. A Medgyessy Péter által használt toll a Nemzeti Múzeumba kerül. 

Forrás: ORIGO
Polgár, Kovács, Medgyessy, Kerényi

Egy titokzatos szürke zakós férfi 3,8 millió forintért vette meg azt a golyóstollat, amellyel Kovács László külügyminiszter aláírta az ország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződést Athénban. A rézberakásos, 23 karátos aranygyűrűvel díszített sötétkék kerámiatollat a Polgár Galéria és Aukciósház 47. művészeti aukciójának keretében a nulladik számú tételként bocsátották árverésre. A toll kikiáltási ára 500 ezer forint volt, és a licitálók telefonon és interneten is bekapcsolódhattak az árverésbe. A tollért kapott összeget a Rádió C, az első magyarországi roma rádió anyagi nehézségeinek enyhítésére ajánlották fel.

A végső, 3,8 millió forintos ajánlatot tevő és nevét el nem áruló férfi az [origo]-nak elmondta, hogy a Tara Kft. nevében vette meg a tollat. A titokzatos férfi elmondta, hogy a toll megvételével nem a Rádió C-t akarta támogatni, hanem azt az eszmét - az európaiságot -, melyet a toll képvisel. Emellett a férfit Antall József néhai miniszterelnök iránti tisztelete vezérelte a vásárláskor.

Forrás: ORIGO
Polgár leüti a nulladik tételt

Az eseményen a kormányfőn kívül Kovács László külügyminiszter, valamint Kerényi György, a Rádió C ügyvezető igazgatója is részt vett.

"Ez a toll egy olyan emléktárgy, amely sokak számára jelképez egy fontos eseményt, azt, hogy Magyarország részévé vált az egységes Európának, s ezzel a folyamattal beteljesült egy sok évtizedes álom: mi magyarok is olyan biztonságban és jólétben élhetünk, mint nyugati szomszédjaink" - mondta az árverés előtt Kovács László külügyminiszter. Kovács azt is bejelentette, hogy az árverésre befolyt összeg mellett a külügyminisztérium további 4 millió forinttal támogatja a Rádió C-t. A támogatásért cserébe a tárca az EU-csatlakozás népszerűsítését kéri a rádiótól.

A másik toll, amellyel Medgyessy Péter miniszterelnök írta alá a szerződést, a Nemzeti Múzeumba kerül, mert ott már több olyan tollat is kiállítottak, mellyel az ország szempontjából sorsdöntő egyezményeket írtak alá. A múzeumban többek között az toll is látható, mellyel Ferenc József 1867-ben a kiegyezést írta alá.

Komáromi Gergely

Fotó: Barakonyi Szabolcs