A NATO vezetésű boszniai békefenntartó erők (SFOR) parancsnoka azt reméli, hogy letartóztathatják a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt még azelőtt, hogy az SFOR katonáit kivonják a balkáni államból.

William Ward tábornok, az SFOR parancsnoka Szarajevóban újságíróknak adott interjújában jelentette be megalapozott reményét a szökésben lévő háborús bűnösök elfogására.

- Van még néhány befejezetlen feladat. Vannak még itt háborús bűnökkel megvádolt személyek, akiket bíróság elé kell állítani, köztük Karadzic, Mladic és mások - hangoztatta.

.Az amerikai tábornok az SFOR-ra váró néhány befejezetlen feladat közé sorolta továbbá a túlméretetett és etnikailag megosztott boszniai hadsereg egyesítését, karcsúsítását. Ward kijelentette, nem tudja, hogy a boszniai stabilizációs erőket felváltja-e egy EU-vezetésű békefenntartó erő 2004-ben. Várakozása szerint sem idén, sem jövőre nem csökkentik az SFOR állományát, bár a döntés, mint mondta, a NATO évente kétszer megtartandó felülvizsgálatának a függvénye.

Az Európai Unió, amely két hónappal ezelőtt átvette a NATO-tól a kisebb méretű macedóniai békefenntartást, jelezte, hogy a következő évben átveheti a NATO 12 ezer fős boszniai misszióját.