Még egy volt boszniai szerb katonatiszt ismerte el részbeni bűnösségét az 1995-ös srebrenicai mészárlásban, alkut kötve a hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészeivel.

Dragan Obrenovic kedden aláírásával tanúsította, hogy megbízott parancsnokként tudott a srebrenicai muszlim foglyok meggyilkolásának tervéről, felelősséget vállalt érte, és támogatta a végrehajtását. Egyben jelezte, hogy kész bűnösnek vallani magát egyrendbeli emberiesség elleni bűncselekményben. Cserében az ENSZ-törvényszék ügyészei elejtették az ellene felhozott többi vádat, beleértve a népirtást.

Így a vád 15-20 évi börtönt kér Obrenovic fejére, életfogytiglan helyett. Hasonló vádalkut kötött két hete egy másik volt boszniai szerb tiszt, Momir Nikolic is. Mindketten vállalták a tanúskodást két társuk, Vidoje Blagojevic és Dragan Jokic ellen. Alkujukat a hágai bíráknak még jóvá kell hagyniuk, de ha megteszik, akkor Blagojevic és Jokic magukra maradhatnak a vádlottak padján - jegyezte meg a dpa.

A Ratko Mladic tábornok vezette boszniai szerb erők 1995 júliusában foglalták el a srebrenicai ENSZ oltalmi zónát, ahol nemzetközi adatok szerint több mint hétezer muszlimot mészároltak le az "etnikai tisztogatás" jegyében. A mészárlásért az ENSZ-törvényszék 2001-ben már 46 évre ítélte Radislav Krstic boszniai szerb tábornokot. Krstic fellebbezése ügyében még nem született döntés.