Nebojsa Covic szerbiai miniszterelnök-helyettes azt állítja: nem jelentette ki határozottan, hogy a zimonyi klán vezetői részt vettek Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő letartóztatásában, ezért cáfolnia sem kell saját állítását.

Covic hétfőn közölte, hogy a bűnbanda három vezetője -Milorad Lukovic Legija, Dusan Spasojevic Siptar és Mile Lukovic Kum - 2001. március 31-én részt vett Milosevic letartóztatásában. A szerbiai tömegtájékoztatás szerint a vitás mondat úgy hangzott, hogy "az álarcosok között, akik látványosan megrohamozták az Uzice utcai villát, ott volt Dusan Spasojevic és Mile Lukovic is".

A kijelentés kapcsán a szerb belügyminisztérium és a titkosszolgálat közös közleményben közönséges hazugságnak nevezte Covic kijelentését, s követelte tőle, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot, és cáfolja saját állítását, ellenkező esetben feljelentik.

Covic kedden közölte, nem állította határozottan, hogy a zimonyi maffiavezetők részt vettek Milosevic letartóztatásában. Szerinte a sajtó és a belügyi közlemény által idézett mondatból kimaradt az "azt hiszem" szókapcsolat. Megjegyzendő, hogy egyetlen belgrádi lap vagy hírügynökség sem figyelt fel a mondat e fontos részére, amely által feltételezéssé soványodik az állítás. A politikus szerint félreértésről van szó, ezért nincs mit cáfolnia vagy visszavonnia.

Covic az ügyről már beszélt Dusan Mihajlovic belügyminiszterrel és a titkosszolgálat illetékeseivel, s reméli, hogy az ügy tisztázódik a kormány keretein belül.

A kormányalelnök szerint helytálló viszont az az állítás, hogy Legija részt vett Milosevic elfogásában, de a klánvezér akkoriban még a vörössapkás osztag néven ismert állambiztonsági kommandónak volt a parancsnoka.

Covic óvatlan kijelentései miatt másodszor kerül a figyelem középpontjába. Néhány hete - még a rendkívüli állapot idején - azt mondta, "hallott arról", hogy egyes kormánytagok kapcsolatban álltak a zimonyi maffiával. Covic mindmáig nem hozta nyilvánosságra az általa említett kormánytagok nevét, és a rendőrség sem vonta kérdőre emiatt, noha - belgrádi jogászok szerint - a rendkívüli állapot idején érvényes szigorú rendszabályok miatt ezt azonnal meg kellett volna tenni.