A hadsereg tagadta azokat az értesüléseket, amelyek szerint hétfőn az Algériában túszul ejtett nyugati turisták második csoportját is kiszabadították. Múlt héten 17 túszt mentettek ki elrablóik fogságából. A hadsereg szerint a turisták megmentésére további erőfeszítéseket tesznek.

Az algériai hadsereg tagadta azokat a jelentéseket, amelyek szerint 15 túszul ejtett európai turista kiszabadult hétfőn a fogságból. Mint közölték, a turisták megmentésére további erőfeszítéseket tesznek. Korábban a több hírügynökség is azt közölte algériai katonai forrásokra hivatkozva, hogy a még fogságban lévő 15 - német, svájci és holland nemzetiségű - túszt kiszabadították egy hétfő hajnali akció során, és úton vannak az észak-afrikai állam fővárosa felé.

Az algériai hadsereg a múlt héten már végrehajtott egy túszszabadítást, akkor tíz osztrákot, hat németet és egy svédet menekítettek ki. Ezek a turisták múlt hét szerdán már haza is térhettek.

A Dél-Algériában kalandtúrán részt vevő turistákat még februárban rabolták el a GSPC nevű terrorszervezet tagjai. Ők a  GIA nevű csoportból szakadtak ki, mely az 1992-es választások után kezdett háborút a kormány ellen. Akkor az algériai választásokat nagy többséggel egy radikális iszlamista párt nyerte, de a hadsereg megakadályozta, hogy átvegyék a hatalmat. A GSPC iszlám alapokon szervezett állammá akarja alakítani Algériát.