Az Egyesült Államokba vízummal érkező külföldiekről 2004. január 1-től ujjlenyomatot vesznek, útleveleiket  számítógépbe viszik, és fényképeket készítenek róluk az új belbiztonsági tárca tervei szerint. Az új ellenőrző rendszeren a 2001. szeptember 11-i gépeltérítők közül kettő fennakadt volna.

Az Egyesült Államokba vízummal érkező külföldiek aránya tavaly a 23 millió beutazónak mintegy 60 százaléka volt - közölte hétfőn Asa Hutchinson amerikai államtitkár a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja kutatóintézetben elhangzott beszédében. "Az esetek 99,9 százalékában a beutazónak jó utat kívánnak, de a fennmaradó töredék kiszűrésével az ország biztonságosabb lesz" - mondta Hutchinson.

Az államtitkár kijelentette, hogy egy ilyen ellenőrző rendszeren fennakadt volna a 2001. szeptember 11-i gépeltérítők közül kettő: Mohammed Atta, aki korábbi alkalommal lejárt vízummal hagyta el az országot és Hani Hanjour, aki nem jelentkezett abban az iskolában, ahova a diákvízuma szólt. A határbiztonság ma már nem elsősorban a fizikai határok őrzését jelenti, hanem számítógépes információt, amelyből megtudható hány külföldi tartózkodik az országban, miért, és meddig marad - közölte Hutchinson.

A kongresszus 380 millió dollárt hagyott jóvá az új rendszer felállítására amelynek a hivatalos neve: beutazási és bevándorlási státusjelző technológia (VISIT). A rendszert később tovább
bővíthetik, esetleg írisz vagy arcazonosító technológiával. George Bush amerikai elnök tavaly októberben írta alá a törvényt az új minisztérium, a belbiztonsági tárca megalakításáról, amely a legnagyobb szabású amerikai kormányzati átszervezés  a védelmi minisztérium 1947 évi létrehozása óta.