Kannibalizmus a kongói harcokban

A kannibalizmus is része a kongói etnikai háború harcainak: állítólag a lendu törzshöz tartozók megeszik az ellenséges hemákhoz tartozó áldozatok szívét, a beleiket pedig fejdíszként hordják. A legutóbbi jelentés szerint francia megfigyelők 230 ember holttestét találták meg Bunia városában.

Egyre súlyosabb a helyzet a Kongói Demokratikus Köztársaság Bunia térségében, ahol a nomád pásztorkodó hema és a letelepedett, földműves lendu törzs fegyveresei vívnak egymással küzdelmet. A legborzasztóbb bűntettekről szóló állításokat szinte lehetetlen bizonyítani, de az ENSZ komolyan veszi a kannibalizmusról szóló híreket - írja a BBC. A legutóbbi jelentés szerint francia megfigyelők 230 ember holttestét találták meg Bunia városában. A várost egy héttel ezelőtt - heves harcok után - vette be a hema törzs Kongói Hazafiak Uniója nevet viselő fegyveres csoportja.

"A helyiek rettegésben élnek, sokan elhagyják otthonaikat, az ENSZ táboraiban keresnek menedéket" - jelentette a BBC tudósítója. Eddig tízezer ember menekült az ENSZ hétszáz főnyi békefenntartó alakulatának telepére. Az ENSZ táborai tele van súlyos sérültekkel. "Az egyik nőt, aki nem adott pénzt egy milicistának, több helyen megszúrták, megvágták, majd előtte ölték meg a saját gyerekét" - jelentette a BBC tudósítója. Aki tudja, megpróbálja elhagyni Kongót, Ugandába eddig 20 ezren menekültek az erőszak elől. Bunia elnéptelenedett, a helyieknek nincs vizük, élelmiszerük.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár felkérte a Biztonsági Tanács tagjait, hogy sürgősen vegyék fontolóra nemzetközi erő küldését a térségbe. A kongói helyzettel az EU-külügyminiszterek is foglalkoztak, arról tárgyaltak, hogy az Unió országai esetleg békefenntartó csapatokat telepítsenek a Kongói Demokratikus Köztársaságba.

A hat éve tomboló kongói polgárháború, amelybe több szomszédos állam is beavatkozott, ENSZ-illetékesek becslései szerint 2,5-3 millió halálos áldozatot követelt eddig, túlnyomórész a civil lakosság köréből.