A magyar mentőcsoport ma utazik Algériába

Szombaton utazhat a földrengés sújtotta Algériába az indulásra készen álló Miskolci Speciális Mentőcsoport, Mancsot is beleértve. A speciális mentők az Alitalia gépén repülnek Algériába. A csapat vezetője szerint még tudnának segíteni, mivel a következő három napban még elképzelhető, hogy túlélőket találnak a romok alatt.

Lehóczki László, a miskolci kutyás mentőcsapat vezetője elmondta, hogy az algériai hatóságok nemzetközi felhívására reagálva helyezték készültségbe a csoport 10 tagját. A csapat a lehető legrövidebb időn belül szeretne eljutni a térségbe, mert még mindig van rá esély, hogy a romok alól túlélőket mentsenek ki kutyáik - közöttük Mancs -  segítségével.

Eddigi indulásukat az hátráltatta, hogy egyetlen olyan repülőjáratot sem találtak eddig, amelyre felszereléseikkel és kutyáikkal együtt feljuthatnának. Az utazás megoldódott, a csapat, Mancsot is beleértve szombaton az Alitalia egyik gépe fedélzetén indul Agériába. Lehóczki László elmondta, hogy még három napig állnak teljes készültségben, ez idő után ugyanis már nincs remény életek mentésére.

Az algériai szerda esti földrengés miatt eddig 1117 haltak meg, 6782-en pedig megsebesültek. Az országban két évtized óta a legsúlyosabb, a Richter-skála szerinti 6,7-es erősségű földrengés halálos áldozatainak a száma várhatóan tovább nő, mivel sokan rekedtek az összeomlott épületek törmelékei alatt.

Francia és német felajánlások után pénteken Törökország is 20 fős mentőalakulatot indított útnak Algériába. Svédország 75 tagú mentőcsoportot és 12 mentőkutyát küldött Algírba. Hamarosan a katasztrófa helyszínére érkezik egy 67 tagú belga kutató- és mentőcsapat is 6 kiképzett kutyával.