Betontömbökkel védik a brit parlamentet a terroristáktól

Több tonnás betontömbökkel vették körül péntekre a londoni parlament épületegyüttesét. A hivatalos magyarázat szerint az intézkedést nem kifejezett fenyegetés, hanem az általános terrorveszély indokolja. Megerősítették a londoni Heathrow repülőtér őrizetét is.

A betontömbök elhelyezésével megbízott cég képviselője azt mondta pénteken: a Scotland Yardtól kapott feladat olyan akadályok elhelyezése volt, amelyeken jó eséllyel fennakadna egy robbanószerrel megrakott teherautó. A brit biztonsági szervek ugyanakkor igyekeztek közölni, hogy nincsenek tételes értesülések egy ilyen jellegű készülő merényletről; az intézkedés célja elejét venni az olyan támadásoknak, amilyeneket az utóbbi napokban Szaúd-Arábiában is elkövettek. A parlament körüli biztonsági gyűrű kiépítésével egyidejűleg ismét megerősítették a Heathrow őrizetét is, de ezúttal nem olyan látványos formában, mint az év elején; harckocsik most nem járőröznek a repülőtér körül.

A BBC pénteki értesülése szerint mindazonáltal a héten Londonban járt George Tenet, az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) igazgatója, aki a brit belső elhárítás (MI5) igazgatójával, Eliza Manningham-Bullerrel tárgyalt a 2001. szeptember 11-i merényletekért is felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat fokozódó aktivitásáról.

A parlament illetékesei szerint a brit törvényhozás biztonsági őrizete eddig is légmentes volt, jóllehet az egyik brit napilap a minap képriportban számolt be arról, hogy két munkatársa bármiféle igazolvány vagy azonosító kitűző nélkül simán bejutott a hatalmas épület képviselői bejáratán, és egészen a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájáig sétálhatott.

Biztonsági szakértők szerint a közvetlenül a Temze partján emelkedő épületegyüttest legfeljebb az utca felőli oldalon lehet védeni; a folyó irányából érkező esetleges támadás gyakorlatilag kivédhetetlen lenne. Egy tanulmány szerint, amely még az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) londoni pokolgépes hadjáratának csúcspontján készült, arra a következtetésre jutott, hogy egy robbanószerrel megrakott hajóval még jelentős távolságból is komoly pusztítást lehetne végezni a törvényhozás épületében.

A londoni rádió által pénteken név nélkül idézett brit hírszerzési források szerint azonban legutóbb februárban érkezett egyértelmű értesülés brit célpontok ellen tervezett merényletről. Akkor napokig a hadsereg őrizte a londoni Heathrow repülőteret, mert a biztonsági szervek olyan információhoz jutottak, amely szerint az al-Kaida le akar lőni egy leszálló repülőgépet Heathrow környékén.