Izrael elfogadta a közel-keleti útitervet

Akár már júniusban háromoldalú békekonferencia kezdődhet amerikai, izraeli és palesztin részvétellel, miután Izrael is igent mondott a közel-keleti békéhez vezető útitervre. Ezt Ariel Saron kormányfő jelentette be, miután az Egyesült Államoktól ígéretet kapott arra, hogy figyelembe veszik a béketervvel kapcsolatos izraeli aggodalmakat.

Izrael felkészült, hogy elfogadja a közel-keleti békéhez vezető útitervet - közölte pénteken Ariel Saron izraeli kormányfő, aki vasárnap bemutatja a tervet kormányának is. Colin Powell amerikai külügyminiszter és Condoleeza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken az izraeli vezetéssel folytatott egyeztetést követően bejelentette, az Egyesült Államok osztja Izrael béketervvel kapcsolatos aggodalmait, és ez hatással lesz a terv megvalósítására. A palesztinok csalódottságukat fejezték ki a Fehér Ház bejelentése miatt.

Az USA, Oroszország, az EU és az ENSZ közösen készítette el az útitervet, amelyet a palesztin hatóság korábban már feltételek nélkül elfogadott. A palesztinok mindössze annyit kértek Izraeltől, hogy ők is hasonlóan cselekedjenek. Izrael ugyanakkor változtatásokat kezdeményezett a dokumentumban, de az aggodalmai elismerésére vonatkozó amerikai ígéret fejében végül belenyugodott az eredeti szövegbe. Így már nincs akadálya annak, hogy Egyiptomban palesztin, izraeli és amerikai vezetők részvételével békekonferenciát tartsanak, akár már júniusban.

Egy nevének elhallgatását kérő palesztin tanácsadó ugyanakkor azt közölte a CNN-nel, hogy az izraeli feltételek csak arra szolgálnak eszközül, hogy elkerüljék az útiterv megvalósítását. A hivatalnok szerint Izrael minél több aggodalmát hangoztatja, annál inkább valószínű, hogy az útiterv csak "egy újabb irat lesz a történelmünkben".

Az amerikai vezetéssel kidolgozott béketerv már régóta készen van, de egészen addig nem mutatta be George Bush amerikai elnök, amíg Jasszer Arafat volt a palesztin közigazgatás első embere.Ez volt a terv megvalósításának első akadálya. Mahmúd Abbasz palesztin miniszterelnökké való kinevezésével azonban elhárult ez az akadály. A palesztin majd az izraeli beleegyezéssel újabb lépéseket sikerült tenni a terv elfogadtatása érdekében. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK