Kanadában tovább terjed a SARS-vírus

Kínából, Tajvanról és Kanadából újabb és újabb hírek érkeznek az atípusos tüdőgyulladás (SARS) terjedéséről és a betegség áldozatairól. A kanadai Torontót ugyan nemrég levették a fertőzött térségek listájáról, az észak-amerikai ország legnagyobb városában azuonban újabb két gyanús halálesetről és mintegy húsz újabb megbetegedésről számoltak be a hatóságok.

Az elmúlt huszonnégy órában újabb öt halálesetet követelt az atípusos tüdőgyulladás (SARS) Kínában, és harmincnégyen fertőződtek meg - jelentette be szombaton a pekingi egészségügyi minisztérium. A hivatalos közleményből kitűnt, hogy a halálesetek közül három a fővárosban történt, és a legtöbb fertőzés - szám szerint huszonhat - szintén Pekinget sújtotta. A hónapok óta tartó járvány következtében Kínában háromszáznyolc személy hunyt el, és több mint 5300 megbetegedés történt.

Tajvan

Tajvanon az elmúlt huszonnégy órában 10 atípusos tüdőgyulladásban szenvedő betegeget regisztráltak, haláleset nem volt - jelentette szombaton a szigetország egészségügyi minisztériuma. Tajvanon egy nappal korábban 55 esetet észleltek. Csütörtökön egy nap alatt hatvanöt új fertőzöttet regisztráltak, jelenleg 548 beteget tartanak nyilván. A szigeten eddig 102 személy gyógyult fel az atípusos tüdőgyulladásból, és 60 halt meg a kórban.

Kanada

Egy torontói kórházban elhunyt két beteg, és nem kizárt, hogy az atípusos tüdőgyulladás (SARS) végzett velük - közölték péntek este Ontario kanadai szövetségi tartomány egészségügyi illetékesei. Sajtóértekezletükön bejelentették azt is, hogy újabb gyanús eseteket regisztráltak, és már több mint húsz olyan betegről van tudomásuk, akikről feltételezhető, hogy a SARS-vírus támadta meg őket. Néhány órája még csak öt - gyaníthatóan - a rejtélyes kórban megbetegedett páciensről tettek említést a kanadai egészségügyi szervek.

Torontóban újfent megszigorították a járványmegelőző intézkedéseket. A legnagyobb kanadai várost és környékét - amely Ázsián kívül az egyetlen olyan térség volt, ahol az atípusos tüdőgyulladás emberek életét oltotta ki - a múlt héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) törölte a fertőzött területek listájáról.

Az amerikai járványügyi szolgálat ugyanakkor már az öt újabb gyanús eset regisztrálásának hírére figyelmeztető közleményt hozott nyilvánosságra. A dokumentum azt ugyan nem javasolja az amerikai állampolgároknak, hogy halasszák el vagy töröljék tervezett utazásukat Ontarióba, de felhívta a figyelmüket: legyenek rendkívül körültekintőek és óvatosak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK