Izrael: szűk kormánytámogatás a béketervnek

Vasárnapi ülésén elfogadta a közel-keleti béke megteremtését célul tűző útitervet az izraeli kormány. A kabinet szűk többséggel szavazott a tervezet mellett, ellenzők még a kormánypárti miniszterek között is akadtak.

Az izraeli kormány támogatta az útiterv néven ismertté vált közel-keleti béketervet. A palesztin állam lépésről lépésre való megteremtését tartalmazó tervezetet 12-7 arányban megszavazta az izraeli kabinet. A tervet a szélsőjobboldali pártiak mellett több Likud párti miniszter sem támogatta - jelentette a BBC.

Ariel Saron miniszterelnök állítólag figyelmeztette kormányát, ha az USA szorgalmazta - a palesztinok által már elfogadott - tervezet nem kap támogatást, válságba kerülhetnek az izraeli-amerikai kapcsolatok.

Az útitervvel kapcsolatban még magának Saronnak is voltak ellenvetései, de pénteken bejelentette, támogatja a dokumentumot - miután Washington biztosította arról, hogy ellenérveit figyelembe fogják venni.

Palesztin vezetők közölték, elvárják Washingtontól, hogy betartsa ígéretét, miszerint nem változtatnak a terven Izrael szájízének megfelelően, emellett üdvözölték Saron támogató hozzáállását.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK