Öngyilkos merénylőjelöltek nyomában a brit rendőrség

Brit lapértesülés szerint a belső elhárítás (MI5) és a Scotland Yard két olyan öngyilkos merénylőjelöltet üldöz, akiket a 2001. szeptember 11-ei merényletekért is felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat képzett ki ilyen támadásra. A belső elhárítás ügynökei állítólag már arcképvázlatot is kaptak a szigetországban lecsapni készülő terroristákról. Eközben Londonban az esetleges terrorcselekmények kivédésére betonbarikádokkal vették körbe a parlamentet és más turistalátványosságokat.

A belső elhárítás (MI5) és a Scotland Yard két olyan öngyilkos merénylőjelöltet üldöz, akiket a 2001. szeptember 11-ei merényletekért is felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat képzett ki ilyen támadásra - közölte a The Sunday Times. A vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint a Nagy-Britanniában lecsapni készülő két terrorista egy afganisztáni kiképző táborban jelentkezett önkéntesként egy öngyilkos merénylőjelöltekből alakított egységbe. A lap szerint a körözött két iszlám fanatikus vázlatos arcképét már kiosztották az MI5 ügynökeinek, valamint a rendőrség terrorellenes különleges ügyosztályának. A képeket egy amerikai rajzoló készítette az amerikaiak által a kubai Guantanamón fenntartott börtöntábor lakóinak leírása alapján - írta a The Sunday Times.

A brit sajtó éppen előző nap közölte azt az értesülést, miszerint a Scotland Yard most először felfegyverezte és tűzparanccsal látta el azokat a titkosügynököket, akiknek feladata a Londonban tevékenykedő iszlám terrorista sejtek azonosítása és követése. Az ügynököknek parancsba adták, hogy habozás nélkül lőjék le azokat, akikről úgy hiszik, hogy öngyilkos merényletre készülnek.

A The Sunday Times által említett két merénylőjelölt közül az egyik, egy fekete bőrű brit állampolgár egy fiatalkorúaknak fenntartott londoni börtönben tért át az iszlámra, és később ugyanabba a brixtoni mecsetbe járt, ahová Richard Reid, aki a cipőjébe rejtett robbanószerrel próbált elpusztítani egy amerikai repülőgépet, valamint Zacarias Moussaoui, aki a 2001. szeptember 11-ei merényletekben vett volna részt, de okmányainak hiányosságai miatt már korábban őrizetbe vették. A brit hatóságok a másik gyanúsítottról, egy ázsiai bevándorlóról jóval kevesebbet tudnak.

A belügyminisztérium egy illetékese azt mondta a vasárnapi lapnak, hogy a két merénylőjelölt két éve kapta kiképzését, és lehet, hogy azóta már hátat fordítottak az al-Kaidának, de ha nem, "akkor két lábon járó időzített bombának kell őket tekinteni".

Londonban a legutóbbi napokban látványosan megerősítették a terrortámadások elleni védelmet: több tonnás betontömbökkel vették körül a londoni parlament épületegyüttesét, és a törvényhozás után a város sok más közismert turistalátványosságát is betonbarikádokkal kerítik el, megakadályozandó, hogy öngyilkos merénylők - a minapi szaúd-arábiai merényletekhez hasonló módon - robbanószerrel megrakott teherautókkal közelíthessék meg célpontjaikat.

A londoni rendőrség a hét végétől rendre átvizsgálja a város központi negyedeibe behajtó zárt furgonokat és teherautókat. Mindezek előzményeként az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az MI5 minapi londoni csúcstalálkozóján a két szervezet vezetői különleges védett övezetek kialakítására szólították fel a brit kormányt a turisták által leginkább kedvelt londoni helyszínek körül.

A hírszerzési szolgálatok azzal számolnak, hogy az Oszama bin Laden nevével fémjelzett al-Kaida csoport látványos akcióval készül bizonyítani változatlan életerejét az ellene háborút hirdető nyugatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK