SARS: Kanadában újabb megbetegedésekre számítanak

A kanadai Torontóban már 33 olyan beteget ápolnak, akikről gyanítják, hogy atípusos tüdőgyulladásban (SARS) szenvednek; ötszáz személyt pedig karanténba helyeztek. Ontario kanadai szövetségi tartomány járványügyi szervei arra figyelmeztetnek: nem kizárt, hogy a elkövetkezendő napokban emelkedik a gyanús esetek száma. Tajvanon is újabb tizenkét beteggel végezett a betegség, az ázsiai ország szakemberei szerint azonban úgy vélik a fertőzés már nem terjed a szigeten.
    

Torontót, a legnagyobb kanadai várost és környékét - amely Ázsián kívül az egyetlen olyan térség volt, ahol az atípusos tüdőgyulladás emberek életét oltotta ki - május közepén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) törölte a fertőzött területek listájáról. Áprilisban Ontario tartományban 24-en haltak meg a rejtélyes kórban, de a hónap első felében úgy tűnt: a terület túl van fertőzöttség veszélyén. 

Most a hatóságok figyelmeztetnek: lehetséges, hogy a gyilkos vírus újabb hullámával kell számolni. Ugyanakkor azt is hangoztatják, hogy egyelőre csak gyanús tünetekről van szó. A pácienseket azonban - gyakorlati megfontolásokból - olyan körülmények között kezelik, mint ha valóban megfertőződtek volna - közölték az orvosok.

Három nap óta vasárnap jeleztek először újabb haláleseteket Tajvanról, így összesen hetvenkettőre emelkedett a tajvani halottak száma. A tajvani járványügyi szervek napi jelentése arról is beszámoltak, hogy az elmúlt huszonnégy órában három új megbetegedést regisztráltak. Ez a szám jóval kevesebb az elmúlt napokban feljegyezett adatoknál. Helyi szakemberek úgy tartják, hogy a fertőződöttség terjedése megállt a szigeten. Tajvanon jelenleg 551 SARS-fertőzöttet tartanak nyilván, és 112 beteg gyógyult fel a rejtélyes kórból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK