Tizenkét és félévi, illetve három évi börtönbüntetésre ítéltek hétfőn a macedóniai Sztruga városban két albán nemzetiségű személyt, akik megpróbálták felrobbantani ez év februárjában a Szkopjétől 160 kilométernyire délnyugatra fekvő város bíróságának épületét.

Éppen az a bíróság hozta most meg a szabadságvesztésről szóló ítéleteket, amelynek épületét a vádlottak célba vették február 14-i merényletükkel. A távirányítással végrehajtott robbantás nem döntötte romba az épületet, de nagy kárt tett benne. Személyi sérülést nem okozott.

Egyebek között az is elhangzott az ítélet indoklásában, hogy a húszas éveikben járó albán vádlottak az Albán Nemzeti Hadsereg (AKS) nevű, koszovói központtal működő illegális szervezet megbízásából hajtották végre a robbantásos merényletet - jelentette az amerikai AP hírügynökség.

Az AKS céljának tekinti az összes olyan balkáni terület egyesítését, ahol albánok élnek. A korábbiakban már számos macedóniai, dél-szerbiai és koszovói merénylet elkövetőjeként jelentkezett. A Koszovó igazgatásával megbízott ENSZ-hatóság a múlt hónapban terrorista szervezetté nyilvánította.

Két évvel ezelőtt a macedóniai albán kisebbség egyes fegyveres csoportjai nyílt lázadást indítottak a központi kormány ellen. Több havi fegyveres harc után békeegyezség jött létre nyugati közvetítéssel. Annak értelmében az ország kétmilliós lakosságának egyharmadát kitevő albán kisebbség nagyobb képviseletet kapott a központi államhatalmi és államigazgatási szervekben, s cserébe beszüntette a fegyveres harcot.

Mindazonáltal továbbra is sok ellenőrizetlen fegyver maradt az albán lakosság birtokában, s noha nagyobb összecsapások nincsenek a balkáni államban, szórványosan most is előfordulnak etnikai feszültségből eredő erőszakcselekmények.