Izraeli katonák hétfőn rálőttek több autóra egy diplomáciai konvojban a palesztin igazgatás alatt álló Gázai övezetben, de senki nem sérült meg.

Az incidens az övezet és Izrael közötti átjáró, Erez közelében történt egy útblokádnál, a konvoj Bét-Hanun városát készült elhagyni. A kocsikban svájci, brit, görög, svéd és osztrák diplomaták ültek - idézett diplomáciai forrásokat a Reuters hírügynökség. A lövések két autót a szélvédőn találtak el, de személyi sérülés nem történt. A diplomatákat mindenesetre súlyosan megdöbbentette az eset.

Svájci források szerint a Palesztin Hatóság mellett dolgozó diplomatáik autóján egyértelműen látható a diplomáciai jelzés. Az európai ország külügyi hatóságai teljes körű vizsgálatra kérik Izraelt.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta a történteket, de egy katonai forrás elmondta, valóban lezárták Bét-Hanun kivezető útjait, mert figyelmeztetést kaptak, hogy terrorszervezetek tagjai próbálják elhagyni a várost. Hozzátette, a fokozott ellenőrzés miatt torlódás alakult ki, és valóban voltak járművek, amelyek megpróbáltak átjutni az útakadályokon - ezeket a levegőbe leadott lövésekkel utasították rendre. Közölte a forrás azt is, a hadsereg megvizsgálja, igaz-e az állítás, hogy eltaláltak egy diplomáciai járművet.

Az izraeli hadsereg a hónap elején is több razziát tartott Bét-Hanunban, mert onnan palesztin csoportok időnként rakétákat indítanak dél-izraeli célpontokra. Az izraeli-palesztin erőszak közel 3 évvel ezelőtti kiújulása óta nem ez az első incidens már, amely külföldi diplomatákkal történik a térségben. A legsúlyosabb eset tavaly márciusban történt, amikor palesztin fegyveresek a ciszjordániai Hebron közelében lelőttek egy svájci és egy török nemzetközi megfigyelőt.