Toronto visszakerült a WHO SARS-listájára

Toronto ismét felkerült az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az atípusos tüdőgyulladás (SARS) által leginkább fertőzött országokat és térségeket felsoroló listájára. A WHO azután helyezte vissza a Torontót listájára, hogy a városban újabb nyolc megbetegedést regisztráltak és további huszonhat SARS-gyanús beteget kezelnek

Toronto ismét szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon listáján, amelyen az atípusos tüdőgyulladással (SARS) fertőzött területek szerepelnek. A szervezetnél azért döntöttek így, mert Torontóban újabb nyolc megbetegedést regisztráltak, és további huszonhat SARS-gyanús beteget kezelnek - jelentette be dr. Paul Gully kanadai egészségügyi miniszter. A hétvégén három beteg halt meg a betegségben. A miniszter ugyanakkor közölte, hogy a WHO nem figyelmezteti az utazókat arra, hogy ne menjenek Torontóba.

A WHO közel két hete törölte a listáról Torontót - az egyetlen Ázsián kívüli területet, ahol halálos áldozatokat szedett a betegség -, ahol eddig közel háromszáz SARS-gyanús megbetegedést regisztráltak és huszonheten haltak meg. Május első felében úgy tűnt: a terület túl van fertőzöttség veszélyén, azonban a múlt héten újabb SARS-gyanús betegek kerültek kórházba. Hétfői jelentés szerint nem jelentettek újabb megbetegedést, és a betegek egy szűk körből kerülnek ki, de még nyomoznak az ügyben. Az újabb megbetegedések valószínűleg azzal a kilencvenhat éves férfival állnak kapcsolatban, akinél korábban nem ismerték fel a betegség tüneteit, és, aki a közelmúltban elhunyt. A beteg férfinál csak sima tüdőgyulladást állapítottak meg, majd a North York kórház rehabilitációs osztályán kezelték. Valószínűleg ekkor fertőzte meg a jelenlegi betegeket. Hivatalos jelentés szerint a betegség terjedéséhez az is hozzájárult, hogy a kórház engedélyezte alkalmazottainak, hogy eltekintsenek a védőmaszk és kesztyű viselésétől.

Az újabb megbetegedések és az Albertában jelentkező kergemarhakór sokkolóan hat a kanadai gazdaságra. Az Egyesült Államok és más országok ugyanis megtiltották a kanadai marhahús behozatalát országukba. Szakemberek szerint az idei nyáron a szokásos több millió turista helyett csak kevesen fognak Torontóba látogatni. A városban meghirdetett konferenciákat már törölték, és a város vezetői szerint milliárdokkal csappan meg a település bevétele. A torontói szállodások szervezetének egyik tagja szerint a betegség gazdaságilag nagyobb károkat okoz, mint a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények.

KAPCSOLÓDÓ CIKK