Irán szerdán cáfolta azokat az amerikai vádakat, hogy titkos atomlétesítményekkel bír, illetve menedéket ad az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat tagjainak, és egyben azzal vádolta meg Washingtont, hogy kettős mércét alkalmaz a terrorizmus elleni harcban.

Iránnak semmi köze nincs az al-Kaida "fanatikus és eltévelyedett nézeteihez" - hangoztatta Kamal Harazi iráni külügyminiszter az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) teheráni értekezletén mondott beszédében. Harazi sürgette a Nemzetközi Atomemergia-ügynökséget, hogy oszlassa el a hazája atomprogramját illető kétségeket.

A külügyminiszter kijelentette: erőszak alkalmazása vagy ellenőrizetlen vádaskodások aláássák a jelenlegi nemzetközi megállapodásokat. Egyedül a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrizheti, hogy a szerződéseket aláíró államok tiszteletben tartják-e azokat. Hasonlóképpen a terrorizmus elleni fellépés a nemzetközi közösség minden tagjának szakadatlan és összehangolt erőfeszítését követeli meg.

Teheránban bejelentették, hogy az iráni hatóságok az al-Kaida mintegy 500 tagját tartóztatták le és utasították ki az elmúlt évben, s jelenleg "egy maroknyi" gyanús egyént tartanak kihallgatás alatt. Reza Aszefi külügyi szóvivő szerint egyelőre nem tudják, vannak-e az őrizetbe vettek között olyan magas rangú al-Kaida-tagok, akiknek közük lehet a szaúd-arábiai merényletekhez.

A külügyi szóvivő szerdán visszautasította Ari Fleischer fehér házi szóvivő keddi kijelentését, miszerint Irán "nem kielégítően válaszol" az al-Kaida terroristáival való leszámolást sürgető amerikai követelésekre. Úgy vélte, az Egyesült Államok nem tanúsít komoly magatartást a terrorizmus elleni harcban. "Washington kettős mércét alkalmaz a terroristákkal szembeni fellépésben, amely határozatlanságát mutatja a terroristák kezelésében" - közölte az illetékes a Reutersnak nyilatkozva.

Miközben az Egyesült Államok az utóbbi időben egyre nagyobb nyomást gyakorol Iránra, azzal vádolva Teheránt, hogy menedéket nyújt az al-Kaida tagjainak, Irán azért bírálta az Egyesült Államokat, mert nem lép fel határozottan legfőbb ellenzékével, az iraki székhelyű Népi Modzsahedek Szervezetével szemben, annak ellenére, hogy a csoport rajta van a betiltott szervezetek amerikai listáján. Washington azt is az iszlám köztársaság szemére veti, hogy előrehaladott békés célú nukleáris programjának leple alatt atomfegyver birtoklására törekszik - emlékeztetett az AFP hírügynökség.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerdán elutasította az amerikaiaknak teendő bármiféle engedményt. "A nemzet nem teheti meg, hogy egyre csak hátrál a félelemtől vezérelve, egészen a teljes megadásig" - idézte az iráni rádió és televízió az ajatollah parlamenti képviselők előtt mondott beszédét. Hamenei azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az amerikai médiabirodalmak "a félelem és a szorongás vírusát terjesztik" Iránban, s "ezt mindaddig folytatni akarják, amíg az iráni nép teljesen meg nem tagadja értékeit".

Igor Ivanov orosz külügyminiszter szerdán - név említése nélkül - az Iránnal való konfrontációtól óvta az Egyesült Államokat. "Oroszország reméli, hogy Iránban nem ismétlődik meg az iraki helyzet. Oroszország ellenezte és ellenzi a más országok belügyeibe való beavatkozást" - hangsúlyozta moszkvai nyilatkozatában az orosz külügyminiszter.