Saron: Izrael nem mond le Jeruzsálemről

"Izrael soha nem mond le Jeruzsálemről" - jelentette ki csütörtökön Ariel Saron, az ország kormányfője. Saron este találkozik Mahmúd Abbásszal, hogy a közel-keleti rendezést célzó "útitervről" folytassanak eszmecserét.

Alig néhány órával Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel tartandó találkozója előtt szögezte ezt le az izraeli közszolgálati rádió és televízió által egyaránt közvetített beszédében. Abból az alkalomból hangzott el beszéde, hogy a zsidó állam csütörtökön ünnepelte Jeruzsálem napját. Ezen a napon a város "újraegyesítéséről" emlékeznek meg, vagyis Kelet-Jeruzsálem 1967-es elfoglalásáról.

A palesztinok fontos elemnek tartják a konfliktus rendezésében, hogy leendő államuk fővárosa a többnyire arabok lakta Kelet-Jeruzsálem legyen - írta jelentésében a francia AFP hírügynökség. Saron a tervek szerint csütörtök este találkozik Abbásszal Jeruzsálem nyugati részén, és a közel-keleti rendezést célzó "útiterv" gyakorlati megvalósításának kérdéseiről tárgyal vele. Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország közös rendezési terve szakaszosan képzeli el az izraeli-palesztin viszály elsimítását. Végső szakaszában - 2005-re - önálló palesztin állam jönne létre az elképzelés szerint.