Saron és Abbász a közel-keleti helyzetet vitatja

Csütörtök este találkozott egymással Ariel Saron izraeli és Mahmúd Abbász palesztin kormányfő, hogy megvitassák az amerikai támogatást élvező közel-keleti rendezési terv gyakorlati megvalósításának első lépéseit, George Bush amerikai elnökkel tartandó jövő heti akabai tálálkozójuk előtt.

Az izraeli és a palesztin vezető Abbász április 30-i beiktatása óta második találkozójára Saron jeruzsálemi hivatalában került sor. Térségbeli elemzők várakozásai szerint az izraeli és a palesztin miniszterelnök a találkozón megkísérel pozítív jelzéseket adni a június 4-re a jordániai Akabába tervezett amerikai-izraeli-palesztin hármas csúcs előtt, hogy George Bush olyan kézzelfogható eredménnyel állhasson majd fel a tárgyalóasztaltól, amely igazolja a rendezésben való személyes részvételét.

Izraeli illetékesek szerint Saron fel fogja ajánlani Abbásznak, hogy kivonja az izraeli erőket a Gázai övezetből és a Jordán folyó nyugati partjáról, lehetővé téve így a palesztin vezetőnek, hogy bebizonyítsa, mennyire képes megfékezni önerőből a palesztin szélsőségeseket. Amennyiben a kísérlet sikeresnek bizonyul, további izraeli csapatkivonások is lehetségessé válnak.

Abbász egy csütörtöki interjújában arról beszélt, hogy várakozásai szerint a Hamász palesztin szervezettel a jövő hétre meg tud majd állapodni az izraeliek elleni akciók beszüntetéséről.