A szerb kormány csütörtökön szakértői bizottságot alakított, amely megvizsgálja, hogy Zoran Djindjic meggyilkolásakor milyen mulasztások történtek a miniszterelnök védelmét ellátó biztonsági rendszerben.

A kormány május 15-én nevezte ki a testület élére Zarko Korac miniszterelnök-helyettest. A bizottság többi tagjáról csütörtöki ülésén döntött a kormány. A héttagú testület munkájában részt vesz a legfelsőbb bíróság egyik bírája, az igazságügyi minisztérium egyik illetékese, két belügyminisztériumi tisztségviselő, egy titkosszolgálati tiszt, illetve egyre független, rendőri ügyekre szakosodott szakértő. A kormány közleményéből nem derül ki, hogy a bizottságnak mikorra kell elkészítenie jelentését.

Zoran Djindjicet március 12-én gyilkolták meg a belgrádi kormánypalota tövében. A rendőrség feljelentést tett 45 személy ellen, akik közvetve vagy közvetlenül részt vettek a merényletben vagy annak előkészítésében.

A rendőrség pontosan rekonstruálta a gyilkosságot, amely végrehajtásában a zimonyi klánként ismert maffia 18 tagja vett részt. Zvezdan Jovanovic, a belügyi kommandó - közismertebb nevén vörössapkás osztag - helyettes parancsnoka húzta meg a ravaszt. Jovanovic a rendőrségi meghallgatáson beismerte tettét.

Közvetlenül a merényletben segédkezett a titkosszolgálat két tisztje is, akiknek Djindjic védelmét kellett volna szolgálniuk. Fejenként 1200 euróért tájékoztatták a zimonyi klánt arról, hogy a miniszterelnöki rezidenciából útnak indult a Djindjicet szállító gépkocsikonvoj.