Toronto ismét retteg a SARS-tól

Kanadában újabb halálos áldozata van az atípusos tüdőgyulladásnak, ezért 6 000 embernek javasolták, ne hagyják el otthonaikat. A hónap közepén már megfékeződni látszott a járvány, de a múlt hét elejétől ismét többen kapták el a SARS vírust. Kínában és Oroszországban is újabb megbetegedések történtek.

Kanadában két 60 év feletti nő halt meg szerdán atipusos tüdőgyulladásban. Ezzel 29-re emelkedett az ottani halálos áldozatok száma. Néhány órával korábban a kanadai miniszterelnök bejelentette, az egészségügyi hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a vírust.

"Ez komoly probléma, de nem veszélyes mindenkire, aki Torontóba utazik" - mondta.

Ezt napokkal azután jegyezte meg, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) visszavette Torontót a járvánnyal érintett területek listájára, reagálva a legutóbbi SARS- gyanús esetekre. A hónap közepén már megfékeződni látszott a járvány, de a múlt hét elejétől ismét nagyobb többen kapták el a SARS vírust. Jelenleg 34 embert tartanak kórházban, akik gyanús vagy valószínű esetnek számítanak. Valószínűnek azt az esetet nevezik, amikor a tüdőgyulladást röntgennel kimutatják, és a beteg a közelmúltban érintkezett feltételezett SARS-beteggel. Gyanús eset pedig az, amikor a páciensnél a tüdőgyulladás tünetei mutatkoznak, és szintén érintkezett beteggel.

Torontóban és környékén már több mint 6000 embert kértek arra, hogy ha lehet, ne érintkezzen a külvilággal. Szerdán egy középiskolát is bezártak, mert az egyik tanulón észlelték a betegség tüneteit. Az alkalmazottakat és a gyerekeket, összesen 1700 embert elkülönítettek. A fertőzött tanuló egyik szülője abban a torontói kórházban dolgozik, amit a járvány kitörésének egyik központjának tartanak - tudta meg a Reuters.

A gyanús betegeket kezelő kórházakban korlátozták a látogatást, és nem fogadnak új pácienseket sem. Néhány orvos úgy gondolja, hogy a virus heteken át a kórtermekben fertőzhetett meg nővéreket, betegeket, látogatókat, mert a kanadai hatóságok enyhítettek a szigorú előírásokon, és már nem volt kötelező maszkot és kesztyűt hordani.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda este közzétett legújabb mérlege szerint 31 országban összesen 8240 feltételezett SARS-beteget tartanak nyilván, bár ezek közül 4891 már meg is gyógyult. A halálos áldozatok száma világszinten 745. Továbbra is Kína, Hongkong és Tajvan a leginkább sújtott ország, Ázsián kívül pedig Kanadában van a legtöbb áldozata a vírusnak.

Hongkongban ezen a héten 273-ra emelkedett a SARS halottainak száma, az összes megbetegedésé pedig 1732-re nőtt. Kínában eddig összesen 327 ember vesztette életét, és összesen 5325 esetet észleltek. Tajvanon csütörtökön 50 újabb megbetegedést jelentettek. Itt 660 fertőzött közül 81 meghalt, 122 viszont már meggyógyult.

Közben Oroszországban is megjelent az atípusos tüdőgyulladás. Az esetet szerdán a távol-keleti Blagovescsenszkben észlelték. A beteg egy 25 éves férfi, aki közel egy éve lakik egy kínai kereskedők által látogatott hotelben, közel a Kínai határhoz. Oroszországban további 25 gyanús esetet tartanak nyilván. Az orosz kormányfő ezek után elrendelte, hogy június 4-től függesszék fel a forgalmat Oroszország kínai és mongóliai határszakaszának egyes átkelőhelyein.