Az izraeliek az ideiglenes palesztin állam mellett

Az izraeliek többsége támogatja egy ideiglenes palesztin állam megteremtését, a zsidó telepek építésének befagyasztását és az izraeli hadsereg kivonulását Ciszjordániából, valamint a Gázai övezetből.

A Maarív című újság pénteki számában megjelent felmérés szerint az izraeliek 59 százaléka ért egyet a zsidó telepek bővítésének leállításával A közel-keleti rendezést célzó nemzetközi útiterv első és második szakaszában szereplő legfontosabb intézkedések közül az ideiglenes palesztin állam létrehozásával a megkérdezettek 57 százaléka értett egyet.

Az izraeli hadsereg kivonulását a jelenleg megszállt Ciszjordániából és a Gázai övezetből a közvélemény-kutatásban résztvevők 62 százaléka támogatja. A felmérés eredményét egy nappal Ariel Saron izraeli és Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök találkozója után ozták nyilvánosságra.

Az útiterv első szakaszában az izraelieknek és a palesztinoknak egyaránt el kell ismerniük a másik nép jogát arra, hogy saját állammal rendelkezzék biztonságos keretek között. A terv 2005-re irányozza elő a teljes jogú palesztin állam megteremtését.

Közben az Iszlám Konferencia Szervezete (OCI) pénteken nyilatkozatban támogatta a palesztin, a libanoni és szíriai nép szembeszállását Izraellel. Az erről szóló nyilatkozatot a szervezet tagállamainak Teheránban tartott külügyminiszteri értekezletét követően hozták nyilvánosságra. A teheráni nyilatkozat sürgeti Irak gyors újjáépítését és az ország szuverenitásának mielőbbi helyreállítását.