Ezrek lehetnek SARS-betegek Európában is

Egy torontói infektológus szerint egy éven belül várhatóan több ezer ember betegszik meg atípusos tüdőgyulladásban az európai országokban is. Toronto a héten visszakerült az Egészségügyi Világszervezet SARS-listájára, Szingapúrt viszont pénteken levették arról.

Elkerülhetetlen, hogy a SARS-vírus Európában is fertőzzön, a betegségeket nem lehet országhatárok közé szorítani; egy éven belül várhatóan több ezer ember betegszik meg atípusos tüdőgyulladásban az európai országokban is - közölte a súlyos akut légúti szindróma tanulmányozásával foglalkozó legfőbb kanadai szaktekintély, Artur Slutsky. A torontói infektológus pénteken, egy milánói konferencián elmondta: éppen ezért mindennél fontosabb, hogy az európai országok egészségügyi hatóságai felkészülten nézzenek szembe a vélhetően kikerülhetetlen problémával.

Slutsky szerint a járvány a nyugati világban is kialakul majd. Korábban a párizsi Pasteur Intézet egyik virológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus különböző átalakulásokkal a mainál fertőzőbb formát ölthet. Aggasztó, ahogyan a Kanadába behurcolt vírus teljesen új feltételek között is minden probléma nélkül képes volt fertőzni, terjedni - tette hozzá. A kanadai orvos szerint elképzelhető, hogy olyan világméretű járvány előtt állunk, amilyen az 1918-as spanyolnátha-járvány volt, amely világszerte 30 millió halálos áldozatot követelt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken levette a SARS-listáról Szingapúrt, ahol korábban 200-nál is több ember fertőződött meg. Toronto viszont a héten ismét felkerült az atípusos tüdőgyulladás által leginkább fertőzött országokat és térségeket felsoroló listára. A városban újabb 8 megbetegedést regisztráltak, és további 26 SARS-gyanús beteget kezelnek.

Torontóban és környékén már több mint 6000 embert kértek arra, hogy ha lehet, ne érintkezzen a külvilággal. Szerdán egy középiskolát is bezártak, mert az egyik tanulón észlelték a betegség tüneteit. Az alkalmazottakat és a gyerekeket, összesen 1700 embert elkülönítettek. A fertőzött tanuló egyik szülője abban a torontói kórházban dolgozik, amit a járvány kitörésének egyik központjának tartanak - tudta meg a Reuters.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda este közzétett legújabb mérlege szerint 31 országban összesen 8240 feltételezett SARS-beteget tartanak nyilván, bár ezek közül 4891 már meg is gyógyult. A halálos áldozatok száma világszinten 745. Továbbra is Kína, Hongkong és Tajvan a leginkább sújtott ország, Ázsián kívül pedig Kanadában van a legtöbb áldozata a vírusnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK