Eutanázia: bemutatták a legújabb öngyilkos gépet

Az Ausztráliában csak "Dr. Halál"-ként emlegetett Philip Nitschke bemutatta legújabb öngyilkos gépét, melynek segítségével bárki gyorsan végezhet magával, aki gyógyíthatatlan betegsége esetén a kegyes halált választja. A gép halálos adag szénmonoxidot juttat rövid idő alatt a szervezetbe egy kis csövön keresztül, a gáz pedig hamar végez az emberrel.

Philip Nitschke, az eutanázia legharcosabb ausztrál pártfogója bemutatott egy gépezetet, melynek segítségével bárki véget vethet életének, aki az eutanáziát választja - írja a BBC. Nitschke az - "ölj meg gyengéden" névre keresztelt - gépet egy konferencián mutatta be szombaton.

Előadásában Nitschke elmondta, hogy az idős emberek leggyakrabban akasztással vetnek véget életüknek. Ez azonban borzalmas és méltatlan módja a halálnak - mondta. Úgy vélte, hogy az ő gépe lehetőséget ad majd arra, hogy ennél humánusabb módon vessenek véget életüknek még a leggyengébbek is.

A szerkezet egy kis csövön keresztül rövid idő - 3-4 lélegzetvétel - alatt halálos mennyiségű szénmonoxid gázt juttat a szervezetbe, amely hamar végez az emberrel. Nitschke szerint nem szégyen ilyen módon véget vetni életünknek, ha már semmi reményünk a gyógyulásra, fájdalmaink pedig elviselhetetlenek.

Ausztrália északi tartományaiban 1996-tól részlegesen engedélyezték az eutanáziát. A szabályozást kihasználva sok idős ember és gyógyíthatatlan beteg választotta akkor az eutanáziát. A legtöbben halálos injekciók segítségével vetettek véget életüknek. Két évvel később azonban az ausztrál központi kormányzat eltörölte az eutanáziát. A hazájában csak "Dr. Halál"-ként emlegetett Nitschke azóta harcol az eutanázia engedélyezésért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK