Izrael könnyítette a zárlatot

Az izraeli hadsereg részlegesen feloldotta a palesztin területek zárlatát szombat éjjel a közelgő izraeli-palesztin-amerikai csúcsértekezlet előtt tett gesztusként.

Izrael május 18-án zárta le újra a Gázai övezetet és a Jordán folyó nyugati partvidékét, mert azt megelőzően több merényletet követtek el izraeliek ellen. A két fél kormányfőjének csütörtöki találkozóján mindazonáltal Ariel Saron miniszterelnök már jelezte, hogy Izrael könnyíteni fog a zárlaton, és 25 ezer palesztint ismét enged Izraelben dolgozni.

Saron, Mahmúd Abbász palesztin kormányfő és George Bush amerikai elnök szerdán találkozik Jordániában, hogy közösen segítsék elő a palesztin-izraeli megbékélést célzó nemzetközi útitervet. Megbeszéléseiket Saron és Abbász már csütörtökön előkészítette egy kétoldalú találkozóval.

Az izraeli-palesztin erőszak 2000 szeptemberi kiújulása előtt 250 ezer palesztin dolgozott Izraelben, ezért átjárásuk korlátozása súlyos csapást jelent a palesztin gazdaságra. Palesztin oldalról emiatt kollektív büntetésnek tekintik az izraeli katonai jelenlétet az 1967-es közel-keleti háborúban Izrael által elfoglalt területeken, míg a zsidó állam azt állítja, a katonai intézkedések hiányában nem lehetne megfékezni az elmúlt három évben meglehetősen gyakorivá vált öngyilkos merényleteket.

A szombat éjféltől érvényes könnyítésekkel kapcsolatban az izraeli hadsereg szóvivője jelezte, hogy nem teljes katonai kivonulásról van szó. A zárlat enyhítésének ellenére maradnak izraeli csapatok a palesztin övezetekben.