Magyar Művelődési Intézetet avattak Zentán

Az észak-bácskai Zentán szombaton felavatták a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet (VMMI), amely a jövőben a délvidéki magyarság kulturális és szellemi központjaként fog működni.

Az épület alapkövét tavaly január 22-én, a magyar kultúra napján tette le többedmagával Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) akkori elnöke, s az intézetet szombaton avatta fel Bálint-Pataki József, a HTMH jelenlegi elnöke és Juhász Attila zentai polgármester. Az ünnepi megnyitón a HTMH korábbi és mostani elnöke mellett jelen volt Huszár János, Magyarország szabadkai főkonzulja. A VMMI a délvidéki magyarság kulturális és szellemi központjaként fog működni.

A közművelődési, közgyűjteményi és tudományos feladatokat egyaránt ellátó intézményben kap majd helyet az egyházi dokumentációs központ, itt lesz a délvidéki magyarság kulturális "katasztere", amelybe összegyűjtik az információkat és adatokat az összes délvidéki magyar művelődési és civil szervezetről.

A 425 négyzetméteres összterületű, kétszintes épületet Tóth Vilmos építész tervezte. Az épület stílusban jól elkülönülő három részből áll, jelképezve a Vajdaság három történelmi megyéjét, Bács-Bodrog és Torontál megyét, illetve a Szerémséget.